DOM zdravlja "Dr Milenko Marin" u Loznici, poslednjih godina je, od komercijalnih usluga koje se odnose na izdavanje lekarskih uverenja za posao, za vožnju, rad na visini, za nošenje oružja i slične namene zarađivao godišnje oko 25 miliona dinara od čega su obnavljali medicinsku opremu, plaćali konsultante za ginekološku i druge dijagnostike, angažovali dodatne radnike, plaćajući svaki dinar poreza državi.

U poslednjih nekoliko meseci primetan je manji priliv novca od tih usluga, jer su ovo pravo dobile i privatne ustanove. Neke od od njih, iz Vojvodine, angažovale su svoje, lokalne predstavnike, koji nemaju veze sa medicinom, pa, praktično, samo pečatiraju uverenja, na svakojakim mestima uključujući i auto-otpade, koje drže penzionisani policajci, pa se dešavalo da neke od takvih dokumenata nadležni i ne priznaju.

Pročitajte još - Gužvu pravi loša navika

Dom zdavlja, kako kaže dr Branka Krasavac, direktorka Doma zdravlja "Dr Milenko Marin", ima najmanju cenu za lekarska uverenja za vozače i za posao - 2.500 dinara. Oni koji žele da dobiju, recimo, uverenje za nošenje oružja, ako idu po uverenje kod privatnika, dužni su da plate 1.000 dinara za potvrdu izabranog lekara da su, na osnovu lekarske dokumentacije, zdravi. Ukoliko po takvo uverenje dođu u Dom zdravlja ne plaćaju tih 1.000 dinara, "jer je lekarska dokumentacija u ustanovi".

- Poštujemo zdravu, ali ne i nelojalnu konkurenciju i onu koja je iz sive zone, jer tako nešto je najopasnije za pacijente i društvo - kaže dr Krasavac. - Neka nadležni kontrolišu i njih kao i nas. Naši lekari ne mogu da rade u tim privatnim ustanovama, bez naše saglasnosti, jer je svako korišćenje našeg identifikacionog pečata, praktično, krivično delo. Mi ćemo, i dalje, da radimo profesionalno, savesno i odgovorno, a ko drugačije radi, neka vide nadležni.

Dr Branka Krasavac,Foto V. Mitrić

JEFTINIJA UVERENjA

NEDOPUSTIVO je da se i po šezdesetak uverenja samo ispečatira, bez pregleda i za najosetljivije stvari kao što je rad na visini ili slično - kaže dr Krasovac.

On ističe i da su sve pomenute usluge kod njih jeftinije, ali su pregledi detaljni i nema mogućnosti da oni koji ne uspunjavaju uslove dobiju željena uverenja.