Besplatan prevoz za 80.000 Jagodinaca

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 01. 2019. u 08:16

Бесплатан превоз за 80.000 Јагодинаца

Foto Z. G.

Privilegiju koju su do sada imali đaci, studenti i penzioneri, od 20. januara koristiće svi. Palma: Mislim da smo jedini grad u Evropi koji je doneo ovakvu odluku

Već punih 15 godina đaci, studenti i penzioneri imali su besplatan autobuski prevoz po jagodinskoj opštini, a od 20. januara ovu privilegiju imaće 80.000 građana. Pored toga, "nikome neće biti ukinuti putni troškovi, jer je to na neki način povećanje plate", kaže predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i dodaje: "Našao sam neku rupu u zakonu da nikome ne smeta, a da korist ima 80.000 građana Jagodine."

On ocenjuje da će odluka o besplatnom prevozu uticati na promet u gradu, jer će iz sela dolaziti u grad kada nemaju šta da rade, a jedino se neće svideti Jagodincima koji imaju rođake sa sela, pa će oni stalno da im dolaze na kafu.

- U selu koje je, na primer, udaljeno 15 kilometara od grada, kad se smrkne, staje život. Oni ne mogu ni da naruče picu na kućnu adresu, jer to mnogo košta, ne mogu da kupe topli sendvič za decu, a sada će sve to moći. Mislim da smo jedini grad u Evropi koji je doneo takvu odluku - kaže Marković.

Pročitajte još - Palma: Besplatan prevoz za sve na teritoriji grada Jagodine

Iz gradske kase godišnje će za ove namene biti plaćano 118.000.000 dinara, što, prema Markovićevim rečima, može da se izdvoji, jer članovi Opštinskog veća ne primaju plate, odbornici ne primaju dnevnice, ne koristimo pravo na 21 komunalnog policajca, a grad ih nema, pa štedi 24.000.000 dinara, opštinski automobili se ne koriste, politički funkcioneri nemaju službene telefone, a načelnicima i šefovima odeljenja mesečno je odobreno 1.500 dinara, ne postoje kafanski računi...

Dragan Marković Palma

Do kraja meseca na kružnom toku na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije biće postavljen spomenik legendarnom svetskom putniku Jovanči Miciću, glavnom liku Branislava Nušića u komediji "Put oko sveta". Radnici su postavili veliki metalni globus s meridijanima i paralelama, koji će predstavljati Zemljinu kuglu, u kome će biti nekoliko kofera, a na čijem vrhu će biti statua Jovanče Micića. Statueta će biti 2,2 puta viša u odnosu na prosečnu visinu čoveka.

- Uvek su nas nazivali Ćuranima, ali mislim da je bolje da simbol Jagodine bude Jovanča, koji je rekao: "Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh." Ja sam bio i u Africi, Americi, Rusiji, u svetskim centrima, ali kada se vratim u Jagodinu, ona mi je najlepša. Ne zato što sam emotivno vezan, već zato što su sva sela asfaltirana, domovi kulture i škole adaptirani, postoje penzionerski klubovi, ambulante. Mnogo se razlikujemo od drugih gradova - smatra Marković i dodaje da će Jovanča biti nova turistička atrakcija, jer će biti napravljen prilaz kako bi posetioci mogli da se fotografišu.

Pročitajte još - Jagodina: 3000 građana na prijemu kod Palme

Jagodina će dobiti i zatvoreni bazen na prostoru sadašnjih teniskih terena, koji će biti prebačeni na skejtbord stazu. Bazen će graditi privatni investitor, jer opština tako štedi 2.000.000 evra, ne računajući trošak njegovog održavanja.

Jovanča

ŠTA KAŽU GRAĐANI

Jagodinci različito komentarišu odluku o besplatnom prevozu.

- Ja imam tri razreda osnovne škole i ne plaćam autobuski prevoz, ali je pametnije da se taj novac uloži u obrazovanje, jer je ono nula - kaže Ljubinko Ristić iz Šantarovca.

Mirjana Milošević iz Bresja, koja takođe ne plaća prevoz, jer je starija od 65 godina, podržava odluku o besplatnom prevozu, jer je autobuska karta mnogo skupa.

- Otac putuje, a sada će supruga i snaha. Karta košta oko 200 dinara u jednom pravcu, pa izračunajte koliko treba mesečno - veli Miodrag Stevanović iz Deonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vlado S.

21.01.2019. 17:46

Gospodine Palma da vas pozdravim i chestitam ! Drago mi je da postoji takav chovek u Jagodini. Pravi i odlichan. Narod ceni takvog domacina i josh jednom topli pozdravi !Samo napred ! Moji najlepshi dani detinjstva su vezani za Jagodinu i Svetozarevo.