ŽIVOT se surovo poigrao sa sedmogodišnjim dečakom Mirkom Ilićem iz Raševice, kod Paraćina. Još kao bebu, napustila ga je majka, a krajem novembra, u saobraćajnom udesu poginuo mu je otac Nikola. U sirotinjskoj, nezavršenoj kući, bez struje, koja je ovoj porodici zbog duga isključena pre više od godinu dana, o njemu su nastavili da brinu deda, baba i prababa.

Kako - u šoku koji ih je snašao zbog Nikoline smrti, to samo oni znaju. I Duca Stanković, Paraćinac velikog srca, koji se u Mirkovoj sudbini prepoznao. Za samo pet dana ovaj humani čovek je uspeo da putem društvenih mreža i kontakata koje ima kao vođa navijača Partizana za malog Mirka sakupi blizu milion dinara. Njegova namera je bila da se što pre izmiri dug za struju. U tome je uspeo - novca za struju ima, mada je dug ogroman, a Ilići moraju da plate i novi priključak.

- Dolazili su zaposleni iz "Elektrodistribucije". Daće drugi priključak, ali još nisu sabrali koliki je ukupni dug s kamatama - spuštene glave, kroz suze, priča Mirkov deda Mijomir (60). - Šta da vam kažem, stegnem srce i ćutim, bolje tako nego da Mirko plače. Od četvrtog meseca ostade bez majke. Moj sin, ja, moja žena i majka smo ga podigli, a evo kakva ga zlehuda sudbina snađe. Plus, beda. Struju će valjda ovih dana da nam puste. Dobri ljudi nam pomažu, šalju namirnice, odeću, ali Mirku oca i meni sina niko ne može da vrati. A autom ga udari komšija koji tu živi, jednu ulicu dalje. I ne vidoh ga od tada - veli Mijomir.

Pročitajte još - U Srbiji više od osam odsto dece živi u siromaštvu

Na stolu na kom Mirko nevešto ispisuje prva slova stoji okićena jelka, koja mu je izmamila osmeh posle mnogo vremena. Jelku je kitio sa svojim novim prijeteljem Ducom, a sad će on da ga vozi u Paraćin, na humanitarni fudbalski turnir, pa posle idu kod njega, da u stanu zajedno okite jelku. Stekao je novog prijatelja, ima deset drugara u prvom razredu, peticu iz matematike...

Mirko sanja divan san - da ne spavaju svi u jednoj sobi, koja im je i kuhinja, i dnevni boravak, i spavaća soba. Zimi i kupatilo. Sanja da ima svoju sobu, da okupi drugare, da se igraju ili uče, svejedno.

Mirko i Duca Stanković

- U ovoj kući sam i ja odrastao, i ostade nezavršena. Neomalterisana, prozori loši, a pod od betona. Sedamnaest godina radio sam u Staklari, i ostao bez posla. Sad idem u drva... Ranije sam to radio sa ženom Mirom, ali ona je nedavno imala infarkt. Sad ne znam šta ću pre. Sinu najpre moram početkom januara da dam 40 dana, a posle da nju vodim u Kragujevac. Njoj treba stent, a moja majka ima više od 80 godina.

RAČUN ZA POMOĆ

Za pomoć Mirku na ime njegovog dede Mijomira otvoren je tekući račun kod Poštanske štedionice: 200-116367980-52.

- U početku, želeo sam samo da obezbedimo novac za struju. To smo uspeli, i za struju i za vodu, ali Mirku treba više - da se kuća renovira, kupatilo stavi u funkciju, da se kupi nekakav nameštaj, da najzad ima svoju sobu - kaže Duca Stanković.

On je u nedelju u Paraćinu organizovao humanitarni turnir navijača Partizana iz više gradova Srbije i sav novac biće uplaćen na račun.


OČEVA SMRT

"Novosti" su pisale o smrti Nikole Ilića, samohranog oca sedmogodišnjeg deteta, koji je poginuo 27. novembra vozeći motor, dok je žurio da stigne na posao u paraćinski "Vodovod". Krećući se iz suprotnog smera, u njega je udario automobil za čijim je volanom bio njegov komšija iz Raševice Dragan S.