POMOZITE DEČAKU KOJI ŽIVI U SIROMAŠTVU BEZ RODITELjA: Mirko (7) sanja svoju sobu

Z. RAŠIĆ

18. 12. 2018. u 10:55

ПОМОЗИТЕ ДЕЧАКУ КОЈИ ЖИВИ У СИРОМАШТВУ БЕЗ РОДИТЕЉА: Мирко (7) сања своју собу

Mirko sa babom, dedom i prababom Foto Z. Rašić

Sedmogodišnji dečak iz Raševice, kod Paraćina, bez roditelja živi u siromaštvu. U jednoj prostoriji svi žive. Prikupljen novac da se plati dug za struju

ŽIVOT se surovo poigrao sa sedmogodišnjim dečakom Mirkom Ilićem iz Raševice, kod Paraćina. Još kao bebu, napustila ga je majka, a krajem novembra, u saobraćajnom udesu poginuo mu je otac Nikola. U sirotinjskoj, nezavršenoj kući, bez struje, koja je ovoj porodici zbog duga isključena pre više od godinu dana, o njemu su nastavili da brinu deda, baba i prababa.

Kako - u šoku koji ih je snašao zbog Nikoline smrti, to samo oni znaju. I Duca Stanković, Paraćinac velikog srca, koji se u Mirkovoj sudbini prepoznao. Za samo pet dana ovaj humani čovek je uspeo da putem društvenih mreža i kontakata koje ima kao vođa navijača Partizana za malog Mirka sakupi blizu milion dinara. Njegova namera je bila da se što pre izmiri dug za struju. U tome je uspeo - novca za struju ima, mada je dug ogroman, a Ilići moraju da plate i novi priključak.

- Dolazili su zaposleni iz "Elektrodistribucije". Daće drugi priključak, ali još nisu sabrali koliki je ukupni dug s kamatama - spuštene glave, kroz suze, priča Mirkov deda Mijomir (60). - Šta da vam kažem, stegnem srce i ćutim, bolje tako nego da Mirko plače. Od četvrtog meseca ostade bez majke. Moj sin, ja, moja žena i majka smo ga podigli, a evo kakva ga zlehuda sudbina snađe. Plus, beda. Struju će valjda ovih dana da nam puste. Dobri ljudi nam pomažu, šalju namirnice, odeću, ali Mirku oca i meni sina niko ne može da vrati. A autom ga udari komšija koji tu živi, jednu ulicu dalje. I ne vidoh ga od tada - veli Mijomir.

Pročitajte još - U Srbiji više od osam odsto dece živi u siromaštvu

Na stolu na kom Mirko nevešto ispisuje prva slova stoji okićena jelka, koja mu je izmamila osmeh posle mnogo vremena. Jelku je kitio sa svojim novim prijeteljem Ducom, a sad će on da ga vozi u Paraćin, na humanitarni fudbalski turnir, pa posle idu kod njega, da u stanu zajedno okite jelku. Stekao je novog prijatelja, ima deset drugara u prvom razredu, peticu iz matematike...

Mirko sanja divan san - da ne spavaju svi u jednoj sobi, koja im je i kuhinja, i dnevni boravak, i spavaća soba. Zimi i kupatilo. Sanja da ima svoju sobu, da okupi drugare, da se igraju ili uče, svejedno.

Mirko i Duca Stanković

- U ovoj kući sam i ja odrastao, i ostade nezavršena. Neomalterisana, prozori loši, a pod od betona. Sedamnaest godina radio sam u Staklari, i ostao bez posla. Sad idem u drva... Ranije sam to radio sa ženom Mirom, ali ona je nedavno imala infarkt. Sad ne znam šta ću pre. Sinu najpre moram početkom januara da dam 40 dana, a posle da nju vodim u Kragujevac. Njoj treba stent, a moja majka ima više od 80 godina.

RAČUN ZA POMOĆ

Za pomoć Mirku na ime njegovog dede Mijomira otvoren je tekući račun kod Poštanske štedionice: 200-116367980-52.

- U početku, želeo sam samo da obezbedimo novac za struju. To smo uspeli, i za struju i za vodu, ali Mirku treba više - da se kuća renovira, kupatilo stavi u funkciju, da se kupi nekakav nameštaj, da najzad ima svoju sobu - kaže Duca Stanković.

On je u nedelju u Paraćinu organizovao humanitarni turnir navijača Partizana iz više gradova Srbije i sav novac biće uplaćen na račun.


OČEVA SMRT

"Novosti" su pisale o smrti Nikole Ilića, samohranog oca sedmogodišnjeg deteta, koji je poginuo 27. novembra vozeći motor, dok je žurio da stigne na posao u paraćinski "Vodovod". Krećući se iz suprotnog smera, u njega je udario automobil za čijim je volanom bio njegov komšija iz Raševice Dragan S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

sasa

18.12.2018. 11:23

Neka se stidi elektrodistribucija i svi u njoj zaposleni! Bitno da buržuji duguju za struju milijarde pa nikom ništa, a ovaj jad i čemer nema ni za sijalicu! Mora doći kraj sveta...MORA!

Andreas

21.12.2018. 09:19

Obavestite ekipu Radne akcije ...renoviraju neke dobre kuce i stanove a ovo???Da dodju s ekipom i rese im problem..Pozdrav.

bi

26.12.2018. 12:59

Trebalo bi da neko informiše ove sirote ljude pa da se raspitaju o mogućnostima za dobijanje penzije, ako je otac bio za stalno zaposlen.

Dora

28.01.2019. 01:12

@bi - Porodična penzija, koju staratelj prima poslije smrti roditelja, je tako mala da ne može ni najnužnije podmiriti. To znam iz ličnog iskustva.

vera

27.12.2018. 11:45

gde je centar za socijalni rad oni su ti koji su glavni faktor u svim ovakvim pricama deda mora sam da se snalazi dalje gde je ta majka nju privesti na informativni razgovor predati tuzilastvu mora da odgovara za svoje postupke postoji clan zakon o zanemarivanju maloletnog deteta pa ja nebih mog psa ostavila a zamislite dete od tri meseca ona je bolesna osoba .drzava bih morala podhitno da se zauzme za ovakvog debila kao sto je ova majka strasno jadno dete . mirko tebi zelim svu srecu ovog sveta