Leskovac: Bez mesta u obdaništima ostalo stotinak dece

I. MITIĆ

15. 09. 2018. u 12:54

Лесковац: Без места у обдаништима остало стотинак деце

Grupe mališana su sve brojnije

Sa povećanjem zaposlenosti u Leskovcu, raste i potreba za smeštaj mališana u vrtićima

BEZ mesta u nekom od leskovačkih vrtića ove jeseni ostalo je stotinak dece, iako je Predškolska ustanova "Vukica Mitrović" primila skoro 200 mališana više u odnosu na 128 slobodnih mesta, koliko ih je bilo na ovogodišnjem konkursu. Sve grupe u 11 celodnevnih objekata su prepune, a da bi omogućila prijem što većeg broja dece, ova ustanova je čak od pomoćnih prostorija vrtića "Zvončica" napravila još jednu sobu.

Od 426 zahteva, 80 procenata je ispunjavalo osnovne, a od toga 30 odsto i dodatne uslove za upis. U Predškolskoj ustanovi kažu da su se trudili da u takvim okolnostima što većem broju roditelja izađu u susret, pa su upisali mnogo više dece u odnosu na normative i raspoložive kapacitete.

- Za 15 slobodnih mesta u jednom od vrtića imali smo 117 prijava, pa su ta deca preraspoređivana i u druge objekte iako su i u njima svi kapaciteti i više nego popunjeni. Po konkursu je primljeno 185 dece, a ukupno 321. Nije prvi put da kancelarije, zajedničke ili pomoćne prostorije pretvaramo u sobe za smeštaj, ali takvog prostora više nema - kaže Jasmina Anđelković Đorđević, direktorka leskovačke Predškolske ustanove "Vukica Mitrović".

Ona naglašava da je apsolutni prioritet ustanove na čijem je čelu izgradnja bar jednog novog objekta, posebno ako se uzme u obzir da zaposlenost u Leskovcu raste, a sa tim i potreba za smeštaj dece u vrtićima.


PROČITAJTE JOŠ - Vrtići prepuni samo na papiru


- Svetska banka je odobrila Srbiji 54 miliona evra za proširenje kapaciteta u vrtićima za ukupno 17.000 mesta. Aplicirali smo za jedan novi i dogradnju četiri sobe u tri postojeća vrtića, pa se nadamo da ćemo biti među onima koji će dobiti sredstva. Zvaničnu listu čekanja nemamo, ali sve zahteve roditelja evidentiramo i može se reći da bi na takvoj listi bilo oko 250 mališana - objašnjava direktorka i ističe da ni novi objekat ne bi rasteretio postojeće, ali bi otvorio prostor za upis većeg broja dece.

Ova ustanova trenutno brine o 2.700 mališana, od čega oko 1.600 u celodnevnom boravku i još oko 1.100 u pripremnom predškolskom programu. O njihovom vaspitanju i obrazovanju brine 186 zaposlenih, što je, s obzirom na veličinu grupa, nedovoljno.


OPREMA

LETNjE mesece leskovačka Predškolska ustanova je iskoristila da sve objekte pripremi za početak školske godine, što podrazumeva i krečenje odnosno farbanje stolarije. Opremljenost nameštajem, didaktičkim sredstvima, igračkama i literaturom je dobra, a u kontinuitetu se brine i o nabavci profesionalne opreme i uređaja za centralnu i distributivne kuhinje.

Jasmina Anđelković Đorđević

OBJEKTI

VRTIĆ "Bambi" ove godine očekuje sanacija krova, zamena stolarije i sanitarnih čvorova iz sredstava namenjenih populacionoj politici Vlade Srbije. Iako je ranijih godina mnogo urađeno na sanaciji i adaptaciji vrtića, od kojih je većina starija od 20 godina, još mnogo posla je preostalo, a najvažniji je zamena dotrajale stolarije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije