STANARI iz kuće u Dositejevoj 11 u Novom Sadu, posle devetodnevne agonije, konačno mogu da odahnu. Porodicama koje su ostale bez krova nad glavom usled rušenja zida zbog nelegalnih građevinskih radova firme "Astra plan" na komšijskoj parceli, grad je iako nema obavezu - obezbedio privremeni smeštaj.

Porodice su se već sa osnovnim stvarima smestile u novosadske hotele "Park" i "Novi Sad", i kako kažu, zadovoljni su jer ne moraju da brinu gde će prespavati narednu noć. Tu im je svima obezbeđen i doručak, a dozvoljeno im je da u frižideru u sobi drže svoju hranu.

- Bivšu suprugu, sina, snaju i dvoje unučadi sam smestio u hotel "Novi Sad", a ja preko dana budem ovde u Dositejevoj - priča Ištvan Žiga, jedan od stanara. - Nekoliko nas smo stalno tu i čuvamo stanove i stvari u njima, ono što je ostalo. Zahvalni smo što nas Grad nije ostavio na milost i nemilost.

Donekle rasterećeni stanari krenuli su u potragu za podstanarskim stanovima, za čiji će šestomesečni zakup grad izdvojiti novac iz budžeta. Porodicama sa decom školarcima, kako ističu, bitno je da nađu stan na Salajci, da bi đaci nastavili da idu u u osmoletku koju već pohađaju.

Pročitajte još - Porodicama iz porušenih stanova u Novom Sadu obezbeđen smeštaj za sedam meseci

Gradonačelnik je izjavio da je građevinska inspekcija, posle prošlonedeljnog zatvaranja gradilišta, sada donela rešenje kojim se investitoru nalaže da zatrpa kop u Dositejevoj 9. Još je naveo da ima informaciju da je investitor nakon što je dobio dozvolu od nadležnog tužilaštva, bio na licu mesta sa veštacima, kako bi se uradila procena i veštačenje šta je potrebno da se uradi da se sanira šteta.

Stanari sa kojima smo u petak razgovarali, ističu da koliko je njima poznato "Astra plan" treba do 28. avgusta da zatrpa rupu. Na pomenutom gradilištu, u petak nije bilo nikoga, a stanari strahuju da može doći do novog obrušavanja, jer se često čuje pucketanje zidova, a pre dva dana, iz jednog oštećenog stana se u rupu stropoštao deo poda, zajedno sa ormarom sa garderobom.

POVLASTICE

ZA sve porodice iz Dositejeve 11, obezbeđeno je besplatno kupanje. Dobili su propusnice za bazene na "Spensu", kao i za plažu Štrand.

UTVRĐIVANjE ODGOVORNOSTI

POVODOM obrušavanja zida vodi se istraga. U Osnovnom javnom tužilaštvu, za "Novosti", kazali su da u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu nastavljaju dalji rad na rasvetljavanju svih okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja i sagledavanja odgovornosti.