Niš: Novi kateteri olakšavaju dijalizu

D. Alihodžić

sreda, 06. 06. 2018. u 07:45

Ниш: Нови катетери олакшавају дијализу

Savremeni aparati za dijalizu / Foto FMC

Niški klinički centar će do kraja meseca dobiti 48 novih aparata. Donatori olakšavaju život bubrežnim bolesnicima

KAKO je najavljeno tokom predstavljanja najsavremenije metode za ugradnju katetera pacijentima koji se priključuju na veštački bubreg, do kraja juna će svih 48 aparata za dijalizu u Klinici za nefrologiju niškog Kliničkog centra - zahvaljujući donatorima - biti zamenjeno novim aparatima.

Pročitajte još: Posle 50 godina rekonstruiše se Vojna bolnica u Nišu

Ovo je posebno dobra vest za oko 300 ovih pacijenata iz Niša i još 130 njih s čitavog juga Srbije koji su upućeni na KC u Nišu, bilo da se dijaliziraju na klasičan način ili preko trbušne maramice. Pritom su lekari pomenute klinike i iz Centra za minimalno invazivnu dijagnostiku uveli novu metodu ugradnje katetera. Kako pojašnjavaju dr Veroljub Pejčić i dr Slobodan Jovović, reč je laparoskopskoj tehnici, koja podrazumeva mali rez i brži oporavak, a ova procedura je već obavljena kod dvojice pacijenata i uskoro bi trebalo da postane standardna.

Pročitajte još: Novi Pazar: Hirurgija i bez reza

- Osećam se dobro i nadam se da će mi ovo pomoći u daljem lečenju. Doktori kažu da je intervencija obavljena uspešno, nemam bolove, ali ipak priželjkujem da, iako nemam primedbe na negu koju ovde dobijam, uskoro budem otpušten kući - kaže Ivica Jašarević (44), iz Niša, dok dr Jovović, koji je sa kolegom dr Pejčićem ovaj zahvat usavršavao u Austriji, kaže da laparoskopska tehnika omogućava jednogodišnje "preživljavanje" katetera i ne zahteva naročitu opremu, već samo spremnost lekara da joj se posvete.

Direktorka Klinike za nefrologiju dr Branka Mitić posebno zahvaljuje kolegama hirurzima koji su prepoznali probleme i potrebe bolesnika.

- Gubitak bubrežne funkcije dovodi do dijalize, koja omogućava preživljavanje do transplatacije, a ona je po pravilu neizvesna. Zato je važno da pacijeni imaju savremene katetere koji mogu da spreče komplikacije - kaže dr Mitić, i dodaje da je broj ovih pacijenata, nažalost, u porastu.

Dr Jovović, dr Mitić, dr Pejčić i prof. dr Radovanović / Foto D. Alihodžić


SUGESTIJA

DIREKTOR Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović kaže da svaki aparat za dijalizu ima rok trajanja. Iako on, prosečno, iznosi 20.000 radnih sati, ovde ima i aparata koji su u funkciji i 50.000.

- Zato farmaceutskim kompanijama uvek sugerišem da, umesto što doktorima plaćaju odlaske na simpozijume i ekskurzije, taj novac usmere u nabavku opreme koja će spasavati živote - zaključuje prof. dr Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije