Grad najveći investitor

I. MITIĆ

29. 05. 2018. u 15:15

Uređenje komunalne infrastrukture petogodišnji prioritet lokalne samouprave u Leskovcu. JP "Urbanizam i izgradnja" radi punom parom, a očekuje se i obećana podrška države

Град највећи инвеститор

ZONA Rekonstrukcija kolovoza u centru Leskovca Foto JP "Urbanizam i izgradnja"

LESKOVAČKO JP "Urbanizam i izgradnja" je tokom poslednjih pet godina u izgradnju puteva, pešačkih staza, vodovodne i kanalizacione mreže, te 12 objekata različite namene uložilo više od milijardu dinara, a samo od početka ove građevinske sezone je za te namene iz gradskog budžeta izdvojeno 220 miliona dinara. Ovim novcem je izgrađena 41 ulica u gradu i 28 saobraćajnica van užeg jezgra - ukupne dužine 30 kilometara - uz 17.000 kvadrata trotoara, te 38 kilometara vodovodne i 9.000 metara kanalizacione mreže.

Od početka aktuelne sezone infrastrukturnih radova završena je i kompletna rekonstrukcija Svetoilijske ulice, a obnavlja se još sedam saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni, što je trasa od gotovo dva i po kilometra. Tome treba dodati još 700 metara novog asfalta u Ulici Mirka Gorčića u Bratmilovcu, odnosno podatak da ukupna vrednost ovih radova iznosi 75 miliona dinara.

- U saradnji sa Vladom Srbije smo završili rekonstrukciju 6,6 kilometara opštinskog puta prema Bogojevcu vrednu 56,4 miliona, kao i deo opštinskog puta od Gornje Jajine do Bunuškog Čifluka, u šta je uloženo oko 20 miliona dinara. Očekuju nas radovi na 2.300 metara puta od Miroševca do Slavujevca, što će koštati 43 miliona dinara - nabraja direktor JP "Urbanizam i izgradnja" Novica Nikolić.

U ovom preduzeću se nadaju i da će Vlada Srbije ove godine podržati obećanu rekonstrukciju i proširenje Bulevara Nikole Pašića. Reč je o najznačajnijem gradskom projektu, vrednom 195 miliona dinara, koji će omogućiti da se tranzitni saobraćaj prema Lebanu, Bojniku i Medveđi izmesti iz centra.

- Naše je da rešimo imovinsko-pravne odnose i "očistimo" trasu od objekata koji su na njoj građeni decenijama. Zato je lokalna samouprava izdvojila stotinak miliona dinara i sada je sve spremno za investiciju koju bi trebalo da vodi nadležno ministarstvo - objašnjava Nikolić.

Istovremeno, zbog bezbednijeg odvijanja saobraćaja, Leskovčani redovno ulažu u horizontalnu, vertikalnu i svetlosnu signalizaciju. Za 14 miliona dinara, ulice grada na Vetrnici će tokom ove sezone dobiti pet novih "ležećih policajaca" i semafor na raskrsnici Svetoilijske sa Ulicom Miloša Obilića. Izdvajanjem još oko 6,3 miliona dinara biće ugrađeno 200 novih slivnih rešetaka i 66 šaht-poklopaca sa sistemom za zaštitu od krađe, te zasađeno 120 lišćara, 250 četinara i 640 sadnica dekorativnog materijala. JP "Urbanizam i izgradnja" očekuje i pojačano održavanje pojedinih deonica na četiri opštinska puta, u ukupnoj dužini od tri kilometra, kao i rekonstrukcija još nekoliko ulica u centru grada.IZ POSLA U POSAO

JP "Urbanizam i izgradnja" je upravljalo i rekonstrukcijom proizvodnih hala nekadašnjeg društvenog preduzeća "Sintetika", u koje će se do kraja leta preseliti pogoni turske fabrike konfekcije "Džinsi". Za te namene je Vlada Srbije izdvojila 170 miliona dinara.

Inače, po rečima direktora Nikolića (na slici), tokom poslednjih pet godina ovo preduzeće je sagradilo novu pijacu, nekoliko ambulanti i seoskih domova kulture, a trenutno gradi fiskulturnu salu u OŠ "Vožd Karađorđe". Vrednost ovih investicija iz gradskog budžeta premašuje 240 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije