Maline iz Srbije bez premca u svetu

D. ZEČEVIĆ

ponedeljak, 26. 03. 2018. u 06:41

Малине из Србије без премца у свету

Detalj sa predavanja u srcu Toplice / Foto SO u Prokuplju

Proizvođači voća ohrabreni da stiču nova znanja

TOKOM nedavnog skupa proizvođača iz Vidovače, Belog Kamena, Balčaka, Jovinih Livada, Pasjače, Selišta, Prekadina, Gubetina i drugih prokupačkih sela - za koje je firma koja uzgaja i prerađuje poljoprivredne proizvoda "Boki fud sistem" iz Donje Toponice organizovala predavanje na temu "Malina, zašto i kako" - čulo se da, sa prosečnim prinosom od 100.000 tona, Srbija zauzima jedno od vodećih mesta u svetu, a naše sorte "vilamet" i "miker" prednjače na inostranom tržištu.

- U poljoprivredi su promene su svakodnevne, pa je za održavanje koraka sa svetskim proizvođačima neophodna stalna edukacija naših domaćina - kaže osnivač i vlasnik pomenute firme Dejan Joksimović, koji na osnovu iskustva dužeg od dve decenije tvrdi da bez kvalitetne sirovine nema ni dobrog finalnog proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ: Malinari traže cenu od 1,43 evra po kilogramu

Zato za oko 150 svojih kooperanata s područja Prokuplja, Kruševca i Leskovca već četvrtu godinu zaredom organizuje stručno predavanje, na poslednje u nizu je obeležila procena prof. dr Predraga Parezanovića da su za današnju prosečnu proizvodnju malina u Srbiji od oko 12 tona po hektaru jednako zaslužni kako prirodni potencijali, tako i primena novih tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Joca Malinar Belosvetski

26.03.2018. 10:19

Mozda je realnija cena za Maline preko 2 Evra za kilogram, koja ce porasti i na 5 Evra po Kg u maloprodaji. To su cene koje su po svetu a mi smo deo sveta.

jedan ipo

26.03.2018. 11:21

@Joca Malinar Belosvetski - Prava otkupna cena maline iznosi 1,5 Eur jer tada mogu SVI u lancu da ostvare profit.