Novi Sad: Preti potpuno zaustavljanje gradskih autobusa

Lj. P.

21. 03. 2018. u 08:28

Нови Сад: Прети потпуно заустављање градских аутобуса

NAJAVA Prekid prevoza Foto D. Dozet

Deo zaposlenih u JGSP "Novi Sad" za danas najavio jednočasovnu obustavu prevoza u gradu. Od 13 do 14 časova građani koji koriste javni prevoz moraće da se naoružaju strpljenjem

DEO radnika u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" za danas su najavili jednočasovni štrajk upozorenja od 13 do 14 časova, što znači da neće biti polazaka autobusa. Na ovaj potez, prema rečima Obrada Tepića, predsednika sindikalne organizacije "Nezavisnost" koja broji 580 članova - bezmalo polovinu zaposlenih, odlučili su se jer su nezadovoljni materijalnom situacijom u kolektivu, dugovanjima za gorivo, ali i poremećenim međuljudskim odnosima.

- Pre izvesnog vremena smo imali sastanak sa gradonačelnikom i predočili smo mu naše zahteve - kaže Tepić. - Ukoliko se u narednih desetak dana ne bude ništa rešilo, ne isključuje se mogućnost i potpune obustave rada.

Prema Tepićevim rečima, gradski prevoznik upošljava 1.250 radnika, a nedavno je odlukom gradske Skupštine dozvoljeno da zaposle još 85 vozača, mehaničara i kontrolora, ali to još nije realizovano.

Povodom najave jednočasovnog štrajka upozorenja, Milan Stanivuković, generalni direktor JGSP "Novi Sad", kazao je da je zboru u preduzeću prisustvovalo između 150 i 200 od ukupno 1.300 zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ - JGSP "Novi Sad" u vozni park ulaže 120 miliona dinara

- Od početka 2018. godine, uz pomoć gradonačelnika Novog Sada, preduzeće je uspelo da izdejstvuje da Komisija Vlade Srbije u dva navrata dozvoli zapošljavanje novih radnika, i to 30 na određeno vreme i 85 na neodređeno, čime je broj vozača, limara, mehaničara, kontrolora i ostalog "proizvodnog" osoblja dostigao najveći broj u istoriji GSP "Novi Sad" - predočio je Stanivuković. - Nasledili smo vozni park star oko 15 godina, a više od 200 vozila je starije od deset godina.

Prema Stanivukovićevim rečima, ukoliko javni prevoz ne bude izuzet iz zakona kojim se ograničavaju zarade, svim zaposlenima će biti isplaćena solidarna pomoć od 40.000 dinara, čime će se povećati plate vozačima za sedam do osam odsto, a za neke će to povećanje biti i više od deset procenata.


VOZNI PARK

DO kraja marta vozni park JGSP "Novi Sad", po najavama direktora ovog preduzeća, biće brojniji za sedam novih autobusa, a raspisan je tender za nabavku još pet. Tako će biti ukupno 47 novih autobusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Новосадиста

21.03.2018. 12:41

@Nebojša - Било би још лепше да имамо НОРМАЛАН ред вожње који би се и поштовао! Неке ГРАДСКЕ линије у ШПИЦУ иду на 12 минута а ван шпица и на 22!!! Па кога ви З***!?

Иван

21.03.2018. 15:37

Значи, људе који се боре за себе, треба отпустити? Са које си ти планете?