Vrbas: Smeće kraj puta, vozači bez kazne

Z. RAJIĆ

sreda, 21. 03. 2018. u 16:14

Врбас: Смеће крај пута, возачи без казне
Vrbaski ekolozi nezadovoljni jer se zakon o saobraćaju i dalje ne primenjuju. MUP: Broj prekršaja srazmeran kapacitetu policije

AKTIVISTI Ekološkog pokreta Vrbasa nezadovoljni su odgovorom na zahtev upućen MUP da se primeni odeljak Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se odnosi na zaštitu životne sredine. Ekolozi su prošlog meseca, "zbog hiljada kilometara zelenih površina prekrivenih smećem duž svih naših saobraćajnica", zatražili od MUP da se hitno primeni član 333, tačka 86, pomenutog zakona o sankcionisanju novčanom kaznom od 5.000 dinara vozača koji na putu ili kraj njega bacaju otpad i zagađuju okolinu.

- Broj procesuiranih prekršaja zbog bacanja smeća duž puteva prošle godine je bio u srazmeri sa raspoloživim kapacitetima ovog ministarstva, imajući u vidu prirodu tog prekršaja i usmerenje rada saobraćajne policije - navedeno je u odgovoru MUP, koji je ovih dana stigao vrbaskim ekolozima.

U dopisu Odeljenja MUP za obradu podataka, pritužbe i saradnju sa nezavisnim telima ukazano je i da nije svrsishodno organizovati posebne edukacije za policijske službenike u toj oblasti, kako su preložili ekolozi.

PROČITAJTE JOŠ - Smeće duž puteva ogledalo Srbije

Načelnik Odeljenja MUP Dragan Popović napomenuo je da su ovlašćenja nadležnih organa u vezi sa obraćanjem EPV propisana i Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o komunalnoj policiji.

- Saobraćajna policija postupa po instrukcijama kad god izađe iz svojih garaža. Kao što instrukcije mogu biti 20 naplaćenih prekoračenja brzine dnevno, tako može biti i jedna naplata izbacivanja smeća iz vozila nedeljno, za početak. Kakva je tu obuka potrebna? Samo osećaj i dobra volja šefova. I to bi bila sasvim dobra sirena za opasnost bahatim vozačima - ističe predsednik EPV Ratko Đurđevac.

ZNAK Vozači ne haju za zabranu bacanja smeća

Prema njegovim rečima, odgovor iz MUP pokazuje odsustvo saradnje ovog ministarstva sa Ministarstvom zaštite životne sredine, inspekcijama, organizacijama civilnog društva, kao i lokalnim samoupravama, koje se, kako predočava, "dave u smeću".


SLIKU NEKULTURE TREBA MENjATI

IZOSTANKOM primene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u delu zaštite životne sredine, naglasio je Đurđevac, uskraćeno je i pravosuđu da stekne veće iskustvo u procesuiranju ekoloških prijava.

- Posledica toga je ružna slika Srbije sa uramljenim "nevaspitanim i nekulturnim narodom". Mi tu sliku želimo da izmenimo - poručio je predsednik EPV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

сретен

21.03.2018. 17:09

Слажем се да и МУП може дати свој допринос, борби против прљавштине.Тај допринос могу дати и радници комуналног предузећа.Потребно је пре кошења траве покупити смеће, које су на травњак бацили несавесни возачи. Без тог купљења машина за кошење уситни папире, што грозно изгледа, све док трава не израсте, да сакрије људску бруку

Fircoje

21.03.2018. 19:26

Evropu volim samo zbog cistoce.A mi smo sto se javne cistoce tice jedna velika nulaaaa!