Novosađani lako navikli na red

N. SUBOTIĆ

20. 12. 2017. u 08:15

U JKP "čistoća" zadovoljni pilot-projektom za separaciju otpada

Новосађани лако навикли на ред

Specijalizovani kamion za ambalažni otpad / Foto JKP "Čistoća"

PRILIKU da otpad deli na komunalni i ambalažni, i da ga tako baca u posebne kontejnere, kako stvari stoje, dobiće veći broj Novosađana. U JKP "Čistoća", potvrđeno je "Novostima", zadovoljni su rezultatima pilot-projekta u kojem je isproban ovaj način bacanja i odnošenja smeća, tako da se razmatra njegovo proširenje pre svega na najnaseljenije delove grada, a zatim i na ceo Novi Sad.

"Čistoća" je, kako kažu u ovom preduzeću, već raspisala javnu nabavku za izradu predloga projekta primarne separacije komunalnog otpada, koji će pružiti osnovu za širenje projekta primarne separacije komunalnog otpada na teritoriji Novog Sada.

- Trenutno se radi na izradi projekta za dalje širenje primarne separacije - ističu u "Čistoći". - Razmatra se širenje na urbanizovane delovi grada sa najgušćom naseljenošću, odnosno na delove u kojima je odnošenje otpada na najvišem nivou, kao što su Limani i Novo naselje, a plan je da ovim projektom budu pokriveni ceo grad i prigradska naselja.

U konkursnoj dokumentaciji, kako kažu u "Čistoći", pominju se raniji pokušaji uvođenja primarne separacije koji nisu bili uspešni.

- Reč je o propalim pokušajima uvođenja primarne separacije papira i kartona iz 2003. godine, odnosno, uvođenje kaveza za sakupljanje PET ambalaže 2010. godine - jasni su u "Čistoći". - I taj projekat, nažalost, nije zaživeo.

"Čistoća" je, inače, u novembru završila jednogodišnji pilot-projekat primarne separacije otpada, koji je sproveden u zoni centra grada.

- Izuzetno smo zadovoljni - navode komunalci. - Građani su odlično prihvatili ovaj projekat i procenat reciklabilnog otpada koji je odnošen posebnim kamionima na deponiju je povećan za gotovo trećinu. Taj rezultat je odličan i jasno ukazuje na potrebu da se koncept primarne separacije dalje širi.

Kontejneri za različite vrste otpada / Foto JKP "Čistoća"

USPEŠNI TOKOM 11 MESECI

NOVOSAĐANI su, od 1. januara do 30. novembra, kako kažu u "Čistoći", u okviru projekta primarne separacije prikupili ukupno 2.644 tone otpada. U istom periodu ekipe "Čistoće" su svojim vozilima prevezle ukupno 108.792,29 tona komunalnog otpada na Gradsku deponiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

20.12.2017. 08:36

У Новом Саду је нека општа,животна култура на многом вишем нивоу у односу на остатак земље ако нпр.упоредимо са неким градом на северу (Зрењанин,Ср.Митровица) или са Београдом.У Београду су натписи у ГСБ возилима,возилима чистоће и сл. исписани латиницом!Што је недопустиво за српску престоницу.О комуналним навикама не вреди ни расправљати