Novosađani lako navikli na red

N. SUBOTIĆ

20. 12. 2017. u 08:15

Новосађани лако навикли на ред

Specijalizovani kamion za ambalažni otpad / Foto JKP "Čistoća"

U JKP "čistoća" zadovoljni pilot-projektom za separaciju otpada

PRILIKU da otpad deli na komunalni i ambalažni, i da ga tako baca u posebne kontejnere, kako stvari stoje, dobiće veći broj Novosađana. U JKP "Čistoća", potvrđeno je "Novostima", zadovoljni su rezultatima pilot-projekta u kojem je isproban ovaj način bacanja i odnošenja smeća, tako da se razmatra njegovo proširenje pre svega na najnaseljenije delove grada, a zatim i na ceo Novi Sad.

"Čistoća" je, kako kažu u ovom preduzeću, već raspisala javnu nabavku za izradu predloga projekta primarne separacije komunalnog otpada, koji će pružiti osnovu za širenje projekta primarne separacije komunalnog otpada na teritoriji Novog Sada.

Pročitajte još: INOVACIJA U JKP ''ČISTOĆA'': Senzor javlja kad je kontejner pun

- Trenutno se radi na izradi projekta za dalje širenje primarne separacije - ističu u "Čistoći". - Razmatra se širenje na urbanizovane delovi grada sa najgušćom naseljenošću, odnosno na delove u kojima je odnošenje otpada na najvišem nivou, kao što su Limani i Novo naselje, a plan je da ovim projektom budu pokriveni ceo grad i prigradska naselja.

U konkursnoj dokumentaciji, kako kažu u "Čistoći", pominju se raniji pokušaji uvođenja primarne separacije koji nisu bili uspešni.

- Reč je o propalim pokušajima uvođenja primarne separacije papira i kartona iz 2003. godine, odnosno, uvođenje kaveza za sakupljanje PET ambalaže 2010. godine - jasni su u "Čistoći". - I taj projekat, nažalost, nije zaživeo.

"Čistoća" je, inače, u novembru završila jednogodišnji pilot-projekat primarne separacije otpada, koji je sproveden u zoni centra grada.

Pročitajte još: Za promociju „Čistoća” kupuje spinere i USB

- Izuzetno smo zadovoljni - navode komunalci. - Građani su odlično prihvatili ovaj projekat i procenat reciklabilnog otpada koji je odnošen posebnim kamionima na deponiju je povećan za gotovo trećinu. Taj rezultat je odličan i jasno ukazuje na potrebu da se koncept primarne separacije dalje širi.

Kontejneri za različite vrste otpada / Foto JKP "Čistoća"

USPEŠNI TOKOM 11 MESECI

NOVOSAĐANI su, od 1. januara do 30. novembra, kako kažu u "Čistoći", u okviru projekta primarne separacije prikupili ukupno 2.644 tone otpada. U istom periodu ekipe "Čistoće" su svojim vozilima prevezle ukupno 108.792,29 tona komunalnog otpada na Gradsku deponiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

20.12.2017. 08:36

У Новом Саду је нека општа,животна култура на многом вишем нивоу у односу на остатак земље ако нпр.упоредимо са неким градом на северу (Зрењанин,Ср.Митровица) или са Београдом.У Београду су натписи у ГСБ возилима,возилима чистоће и сл. исписани латиницом!Што је недопустиво за српску престоницу.О комуналним навикама не вреди ни расправљати