INOVACIJA U JKP ČISTOĆA: Senzor javlja kad je kontejner pun

N. SUBOTIĆ

25. 07. 2017. u 17:27

Još jedna inovacija kroz pilot-projekat u javnokomunalnom preduzeću “Čistoća”. Ekipi za pražnjenje preko interneta stiže obaveštenje za dođu po smeće

ИНОВАЦИЈА У ЈКП ЧИСТОЋА: Сензор јавља кад је контејнер пун

Podzemni kontejneri JKP “Čistoća” u Novom Sadu Foto D. D.

POSLE “čuvara kontejnera”, odnosno najave da će kontejnere JKP “Čistoća” čuvati radnici agencija za obezbeđenje, kako bi sprečili krađu sekundarnih sirovina, iz ovog preduzeća stiže još jedan novitet koji će ih učiniti jedinstvenima u Srbiji. Novi podzemni kontejneri “Čistoće” biće opremljeni senzorima, koji će, putem interneta, uz odgovarajući program, “pozivati” ekipe ovog preduzeća da ih isprazne.

U pitanju je, kako objašnjavaju u ovom preduzeću, pilot-projekat kojim bi se 100 novih kontejnera, putem interneta i naravno odgovarajućeg programa, odnosno softverskog rešenja, povezali sa centralom preduzeća. Kada senzori registruju da je kontejner pun, ekipa zadužena za pražnjenje bi trebalo da bude upućena na lokaciju, na kojoj se kontejner nalazi.

- Cilj je da pomoću ovih uređaja, a i odgovarajućeg softverskog rešenja, naša služba za odnošenje smeća ima pravovremenu informaciju o tome koji su kontejneri puni i kada je neophodno njihovo pražnjenje - jasni su u “Čistoći”. - To će, očekujemo, uticati na smanjenje troškova goriva, amortizacije vozila, kao i produktivniji rad komunalaca. Dalje, to će omogućiti bolju analizu potreba za postavljanjem dodatnih kontejnera na određenim lokacijama, kao i efikasnije planiranje ruta za njihovo pražnjenje.

Sama vrednost ove investicije će se, kako kažu u “Čistoći”, znati posle dodele ugovora, a biće, naravno, izabrana najpovoljnija ponuda na tenderu. Ovom prilikom se nabavljaju dva tipa podzemnih kontejnera, jedan sa plastičnim uloškom u metalnom okviru, a drugi je sa vrećom.

Sam plan postavljanja podzemnih kontejnera u Novom Sadu, inače, “Čistoća” usaglašava sa nadležnim gradskim upravama, a oni se postavljaju isključivo na lokacijama, na kojima postoje urbanistički uslovi i za koje GU za urbanizam da saglasnost.

ZASAD - SAMO NOVI

SENZORI će, kako najavljuju u “Čistoći”, zasad biti postavljani samo u nove kontejnere. Stari kontejneri, kako kažu u ovom predeuzeću, nemaju ugrađene uređaje za praćenje popunjenosti, ali ako se pilot-projekat pokaže opravdanim, planira se postavljanje senzora i u stare kontejnere.

JEDAN PODZEMNI - TRI NADZEMNA

- PRIMARNE lokacije za buduće podzemne kontejnere su na Novom naselju i Limanu, u četvrtima gde je visoka koncentracija stanovništva, a gde i dalje stoje nadzemni kontejneri - kažu komunalci. - Budući da jedan podzemni kontejner menja tri nadzemna, cilj nam je da povećamo efikasnost odlaganja i odnošenja smeća, uz što manje neprijatnih mirisa.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

cudo tehnike!

26.07.2017. 07:16

I kao po obicaju,izradjuju se u nasim filijalama u Nemackoj,Italiji,Francuskoj,Svedskoj,Japanu,Rusiji,Kini(oni nam dadose I softver za vodjenje drzavnih poslova).Neki od njih nam prave avione,rakete...Drugi nam javljaju(revnosno) sta se desava na Marsu I njegovoj blizoj I daljoj okolini.Vise njih pravi nam automobile,motore,bicikle,vanbrodske motore.Mnogo volimo ako je ponesto I badava sa 25% popusta!Na nama je da izmislimo otpad I djubre.Jos kad bi ga oni iznosili(kazem Vam ja!To je onih 25%)!

Mile, Beograd

26.07.2017. 10:13

Sve dok ne pronađu i način da se kante same prazne, ne ide mi se na posao.