Dobrotvor iz Nijagara Folsa ponovo donator

M. NIĆIFOROVIĆ

24. 07. 2017. u 16:15

Добротвор из Нијагара Фолса поново донатор

Osnovna škola u Jošaničkoj Banji

Najavljen početak rekonstrukcije dotrajale osmoletke u kopaoničkom kraju

JOŠANIČKA BANjA - Sredstvima koja će najvećim delom obezbediti Milomir Glavčić (89), dobrotvor iz Nijagara Folsa u Kanadi, poreklom iz kopaoničkog sela Kovači, u njegovom zavičaju počinje temeljna rekonstrukcija dotrajale osnovne škole i uređenje dvorišta. Za posao koji će koštati više od 200.000 evra Glavčić će obezbediti 170.000, a ostatak lokalna samouprava u Raški.

Podsetimo, Milomir na severnoameričkom kontinentu živi duže od šest decenija i u Kanadi je, mukotrpnim radom, postao uzoran biznismen. Poslednjih godina, deo stečenog imetka šalje u rodni kraj, te izdašnim novčanim prilozima pomaže rođacima u zaseoku Pope na Kopaoniku, ali i svim žiteljima MZ Kovači, u kojoj je izgradio crkvu, školu i moderne asfaltne puteve.

Ali, Glavčić je i u izgradnju Doma kulture u Jošaničkoj Banji uložio 230.000 evra, pa pomagao Crkvi, mnogim kulturno--umetničkim društvima, školama, darovitim đacima i umetnicima - najviše u rodnom kraju, ali i širom Srbije, Republike Srpske i Kanade.

Ipak, za 60 godina, koliko živi u Kanadi i pomaže svojima na Kopaoniku, Milomir nijednom nije došao u Srbiju i svoj rodni kraj.

- Žao nam je što nije došao da ga upoznamo i da mu lično zahvalimo za to što nam je omogućio da bolje živimo - kaže Radoje Glavčić, koji u Milomirovo ime ugovara donacije i nadzire sve radove. - Više puta sam ga posećivao, a njega su posao i starost sprečili da dođe, iako Kopaonik i Srbiju nosi u srcu.

Milomir Glavčić

KRALjEVO

POSEBNO vredne donacije Milomir je poslao lokalnoj samoupravi u Kraljevu, gde je za više od milion evra izgrađen most na Ibru, koji nosi Glavčićevo ime, a obezbedio je i oko 500.000 evra za kupovinu magnetne rezonance u lokalnoj bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivanka Kosovka

24.07.2017. 17:04

Postovani Milomire, malo je reci HVALA ZA VELIKE DONACIJE! Verujem da ce se mnogi SRBI UGLEDATI NA VAS-bar, tako je zapisano. Mnogo mi je zao da ne mozete da dodjete u rodjenu Srbiju i da ovde zivite. Smognite snage. Neka Vam snaga, zelja i ljibav za rodnim krajem budu jaci od svega...Svako dobro i puno pozdrava iz Srbije, Ivanka