U kandžama dijabetesa

Z. RAJIĆ

27. 03. 2017. u 06:33

U Srbobranu svake godine otkrije se više od 50 novih obolelih od šećerne bolesti. Preventivnim pregledima spaseno šestoro dece, najmlađe ima tri godine

У канџама дијабетеса

Dr Gazepov u romskom naselju Foto Z. R.

ŠESTORO dece u opštini Srbobran, od kojih najmlađe ima tri godine, spaseno je iz kandži dijabetesa, zahvaljujući preventivnim akcijama Društva za borbu protiv šećerne bolesti "Plavi krug". Prema rečima dr Ilije Gazepova, predsednika "Plavog kruga" i opštinskog većnika zaduženog za zdravstvo, lane je otkriveno 65 novih slučajeva šećerne bolesti u Srbobranu i ostala dva naselja u ovoj opštini - Turiji i Nadalju.

- Dosad je u sva tri naselja registrovano oko 1.900 dijabetičara, što je više od 10 odsto stanovništva, a pretpostavlja se da je još toliko neotkrivenih. Akcijama besplatnog merenja šećera u krvi, svake godine zabeležimo više od 50 novih slučajeva - navodi dr Gazepov.

"Plavi krug" godišnje organizuje više desetina akcija u mesnim zajednicama, romskom naselju, školama, vrtićima, udruženjima i sportskim klubovima, tokom kojih građanima meri šećer i masnoće u krvi, pritisak, telesnu težinu i visinu, obim struka i indeks gojaznosti, a anketom utvrđuje naslednu sklonost ka dijabetesu. Deli se edukativni materijal o opasnostima i prevenciji šećerne bolesti.

- Trideset volontera "Plavog kruga" prisutno je i na svim kulturnim i sportskim manifestacijama u opštini, na kojima propagiramo zdrave stilove života. Dijabetes se može sprečiti, prvenstveno pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Već samo ta dva faktora dovoljna su da spreče nastanak, ili zaustave napredak bolesti - ističe dr Gazepov.

DOMU ZDRAVLjA OD POMOĆI REDOVNIM kontrolama zdravlja dece, "Plavi krug" zamenjuje sistematske preglede u Odeljenju pedijatrije DZ "Dr Đorđe Bastić" u Srbobranu. Domu zdravlja pomogao je i tako što je Savetovalištu za dijabetes poklonio šest aparata za merenje nivoa šećera u krvi, od kojih je jedan sa zvučnim porukama za slepe i slabovide.

On kaže da postoji ambicija da "Plavi krug" preraste u veliki preventivni centar, posredstvom kojeg bi mnogi ljudi koji iz raznih razloga ne idu kod lekara "bili uvučeni u zdravstveni sistem".

- Želimo da se spustimo na nivo običnog čoveka koji izbegava kontakt sa lekarom, pa ili ne prima nikakvu terapiju ili je ne poštuje, iako ima visok i šećer i krvni pritisak. Cilj nam je da predočimo kako loša kontrola bolesti može pojačati rizik za nastanak mnogobrojnih komplikacija, pre svega infarkta i šloga - naglasio je dr Gazepov.

Kao neprofitna organizacija, "Plavi krug" se dosad izdržavao od donacija, koje je dobijao na konkursima. Uspeo je da realizuje i dva veća projekta, pod nazivima "Fizička aktivnost - energija zdravlja" i "Zdravlje i sport nemaju alternativu", uz podršku kompanije NIS i lokalne samouprave. Od ove godine "Plavi krug" se finansira iz opštinskog budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

High Carb Rat

31.03.2017. 14:04

Čudim se odakle u Srbobranu, Turiji i okolnim mestima toliki broj dijabetičara. Možda ishrana zar, ne? Počemu je ono Turija poznata po kobasicijadi zar ne? Eto vam odgovora. Leskovac je poznat po rosštiljijadi i raku debelog creva? Dali ima slučajnosti??? Istažuj te!!!