KAO svici u noći, svetle biciklisti u Sivcu posle rigorozne saobraćajne kontrole, kojom su obuhvaćena sva vozila, ali više nego ikad u selu, i dvotočkaši. Ko nije imao prednje belo i zadnje crveno svetlo na biciklu, kažnjen je sa 3.000 dinara.

- Ovo je dosad nezapamćeno sveobuhvatna i stroga akcija saobraćajne policije, koja kontrolu sprovodi i u najzabitijim ulicama na periferiji sela, gde su mnogi bili iznenađeni kad su ih zaustavili i kaznili zbog vožnje bicikla bez svetla, ili motocikla bez kacige. U ispomoć lokalnim policajcima došle su kolege iz Sombora i Odžaka, pa nije bilo nikakve pristrasnosti - priča jedan od meštana.

U Sivcu, selu brojnih širokih ulica, bicikl masovno voze i mladi i stari, ali ga je većina dosad koristila bez ikakvog svetla. Posle "susreta" s policajcima, svi su pohrlili u kineske radnje da kupe komplet rasvete, osim onih koji su tu opremu dobili od saobraćajaca.

- Kao što smo letos poklanjali kacige za motocikliste, tako smo ove jeseni obezbedili 150 kompleta silikonskih lampica za bicikle, koje je saobraćajna policija delila u svim našim naseljima - rekao je član Opštinskog saveta za bezbednost u Kuli Marko Šljukić.

Uz kazne i svetla na poklon, biciklisti su dobili i upozorenja da do 1. januara moraju obezbediti i svetleće prsluke i kacige za vožnju.

- To nisu nikakvi preterani zahtevi, jer vozači bicikla moraju biti dobro osvetljeni i zaštićeni kako zbog svoje, tako i zbog tuđe bezbednosti. Nema ništa gore od bicikliste koji noću na putu nije vidljiv - naglašava jedan od vozača automobila.

Silikonske lampice za dvotočkaše

Međutim, u saobraćajnoj kontroli kažnjeni su i mnogi šoferi putničkih automobila, uglavnom zbog prekoračenja brzine, nevezivanja sigurnosnog pojasa, nedozvoljenog parkiranja, ili vožnje jednosmernom ulicom u kontrasmeru. Policija je ispisala uplatnice za plaćanje kazni u roku od osam dana, posle čega vozač, ako ne izmiri obavezu, odlazi kod sudije za prekršaje.

- Vlasnik, od kojeg sam kupio kola, nije platio kaznu na vreme, zbog čega ne mogu da registrujem automobil. Od gazde sam dobio samo punomoć, dok se auto i saobraćajna dozvola vode na njega. Pošto ne znam kad će vlasnik platiti kaznu, nisam pristao da se uradi tehnički pregled vozila, jer zašto da dajem novac ako neću moći da vozim kola. Tako sam i ja, uz bicikliste i ostale vozače, ispao žrtva saobraćajne kontrole - kaže vozač iz Sivca.

Vozači upozoreni na policijsku zasedu


UPOZORENjE NA POLICIJU

JEDAN od najžešćih punktova kontrole bila je jednosmerna Ulica Kamenka Rajića, kojom su se vozači masovno spuštali sa brega u centar sela u nedozvoljenom smeru. Kažnjavanje je donekle umanjeno tablom koju je neko postavio na vrhu ulice, upozoravajući da je policija dole, kod prodavnice "Koktel".

- Video sam upozorenje, i pošto na biciklu nisam imao svetla, sišao sam sa kolovoza i gurao bicikl kao da je defektan. Tako sam izbegao kaznu - ispričao je mladi biciklista.

SKUPI PREKRŠAJI

I OSTALI učesnici u saobraćaju za razne prekršaje morali su da plate od 5.000 do 20.000 dinara, a usput su "zaradili" i kaznene poene, čijim "sakupljanjem" dolaze u opasnost da im se privremeno oduzme ili poništi vozačka dozvola, pa čak i da trajno izgube mogućnost upravljanja vozilom.