LEBANE - Na lokaciji nekadašnjeg "Eksporteksta" u Lebanu, turska kompanija "Tibet moda" otvoriće fabriku sportske opreme, u kojoj će posao dobiti 1.000 ljudi. To je za govornicom SO izjavio poverenik SNS za opštinu Lebane Goran Jović, pojašnjavajući da je o ovoj investiciji postignut dogovor sa Vladom Srbije.

- Pregovori su u završnoj fazi i nadam se da ćemo sa realizacijom početi februara iduće godine. Dolazak prvog velikog investitora, posle više od dve decenije, samo je početak privrednog preporoda Lebana - rekao je Jović, koji je ujedno i predsednik Regionalne privredne komore Leskovac.

Propalo društveno preduzeće "Eksportekst" iz stečaja će otkupiti lokalna samouprava, sredstvima Vlade Srbije, i ustupiti ga turskom investitoru, koji proizvodi trenerke i majice za poznate brendove "Nju Balans" i "Adidas". Država će obezbediti i novac da se devastirane proizvodne hale rekonstruišu. Radnici će se zapošljavati sukcesivno, u skladu sa dinamikom obnove proizvodnih pogona ukupne površine 11.000 metara kvadratnih.

- Trudimo se da Lebane 2017. u ovo vreme bude sasvim drugi grad. Lokalna samouprava je podnela zahtev i za kupovinu zemljišta nekadašnje "Trikotaže", koje ćemo ponuditi zainteresovanim ulagačima, a potencijalnih investitora ima i za nekadašnji "Agrar" - kazao je Jović.

SKLADIŠTA

- PLANIRAMO i da desetak hektara opštinskog zemljišta u Bošnjacu ponudimo poljoprivrednicima za izgradnju skladišnih kapaciteta i zbog toga smo pokrenuli proceduru prenamene poljoprivrednog u građevinsko zemljište - naglasio je Jović.