USKRS je za mene najradosniji dan, ali se s tugom sećam kako bi se komšinice u rodnom Orahovcu okupile kraj ognjišta, šarale jaja i razgovarale o svakodnevnim stvarima - priča Jasna Vitošević, koja od 2000. godine živi u Jagodini. Ne želi da se odrekne svoje tradicije, a pripreme za Uskrs i sam praznik, dani su kad pohrle upomene.

U Pomoravskom okrugu jedino ona ukrašava jaja takozvanom šaralicom, starom tri decenije. Nasledila je "olovku" od pokojne bake Mileve, od koje je kako kaže, kao sedmogodišnja devojčica naučila ovu u našem kraju jedinstvenu vrstu umetnosti.

- Biram jaja sa svetlom ljuskom i lepo ih operem. Potom šaralicu, koja je presvučena pamukom i utopljena u vosak, grejem na sveću da bi opustila vosak kojim mogu da crtam po jajetu. Onda ih kuvam i farbam. Deo koji sam iscrtala voskom ostaje beo, a ostatak prima boju - pojašnjava Jasna.

Na taj način, gotovo svako jaje je unikatno, jer ne postoji šema po kojoj ih šara, već sve crta "iz glave". Za šaranje jednog jajeta potrebno joj je petnaestak minuta, a ako se lati guščijeg jajeta, najmanje pola sata. Pošto se pročula po svom umeću, svake godine ima stalne, ali i nove mušterije, tako da poslednjih pet godina za Uskrs našara najmanje 500 komada.

- Taj rad me opušta, ali od kako su počeli da mi naručuju, bogami i umori. Dnevno šaram po šest sati. Najteži su sitni detalji. Ponekad zamolim ćerku Magdalenu da mi pomogne, ali njoj to ne ide od ruke - dodaje Jasna.

Što se tiče motiva, crta cvetiće, geometrijske figure, ponekad pile, dečja imena, a za školu engleskog jezika iz Pančeva crta njihovu zastavu i druge motive koji se odnose na školu. Pokušala je da oslika logo firmi, ali je potrebno u nekoliko boja uraditi jedno jaje, što je teško. Jaje mora da se farba u jednoj boji, pa da se sirćetom obriše deo koji treba da primi drugu boju i sve tako, dok se ne dobiju sve boje.

ZNANjE

Do sada niko nije izrazio želju da ga Jelena nauči ovoj tehnici, a jedino je na zahtev veroučitelja, deci pojedinih škola pokazivala kako se jaja šaraju starom tehnikom. Izgled jajeta zavisi od darovitosti onog ko crta.