Omerovićeva farma od preko 500 ovaca

Miroljub Nićiforović

27. 03. 2016. u 11:15

Mladi stočar iz okoline Tutina sa porodicom razvio veoma uspešan biznis. Ovog proleća očekuje do 700 jagnjadi i oko 30.000 evra državnih subvencija

Омеровићева фарма од преко 500 оваца

Mersudin Omerović sa svojim stadom ovaca

MERSUDIN Omerović (39) iz zasedoka Nadumci u Mesnoj zajednici Crkvine kod Tutina relativno je mlad čovek, a već je domaćin i farmer za primer, ne samo na Pešteru i u Sandžaku već i u celoj Srbiji.

O Mersudinu smo prvi put pisali pre deset godina kada je, dok su drugi iz njegovog kraja "trbuhom za kruhom" hrlili u inostranstvo, odlučio da sa skromnom roditeljskom ušteđevinom, na svom imanju, u podnožju Peštera, osnuje malu farmu ovaca, krene u neizvesnu i tešku stočarsku proizvodnju i zauvek ostane "svoj na svome". Tada je imao tridesetak grla i isto toliko godina, danas njegovo stado broji 500 rasnih i umatičenih ovaca.

Ovog proleća Mersudin očekuje još oko 700 jagnjadi... Uz ovce, gaji i krave i koze... Poseduje supermodernu štalu i svu poljoprivrednu mehanizaciju. Nema radnike, ni plaćene čobane, o stadu brine sam za suprugom DŽevom (32) i decom Šerifom (14), Fatimom (12) i Hajrom (8), a savetima mu pomaže i majka Safija.

- Bio sam uporan i verovao u ono što radim, a i imao sam podršku porodice, a potom, što je vrlo značajno za uspeh u ovom poslu, i države. Da nije bilo državnih subvencija za podsticaj stočarstva i bespovratnog kredita za izgradnju štale, sve bi bilo mnogo teže i neizvesnije - priča Mersudin i naglašava da je redovno dobijao subvenciju na svako svoje grlo i da ovog proleća samo po osnovu državnih podsticaja očekuje oko 3,5 miliona dinara ili 30.000 evra.

Da je sve ostalo na nuli, i ovo je dobra zarada. Pošto su mi sve ovce umatičene, za mojim jagnjadima uvek je "grabež" i znatno su skuplja od "običnih" neumatičenih, deo ću prodati, a deo zadržati za sebe, da još povećam stado. Mislim da sam svojim znanjem, zdravim rezonima, upornošću i poštenjem prosto ubedio i naterao "državu" da me poštuje i pomaže mi. Cilj mi je da jednoga dana imam farmu sa 1.000 ovaca. Nažalost, mnogi dobri stočari nisu umatičili svoja grla, nemaju subvencije, ne koriste nauku i ne sarađuju sa državnim institucijama, greše, i zbog toga jedva sastavljaju kraj sa krajem - priča Omerović.

Posao stočara vrlo je težak, radi se od jutra do mraka, uz stado je, naglašava ovaj uzorni domaćin, svakodnevno angažovana cela porodica, u sezoni pripreme sena, angažuje i dodatne radnike da pripomognu... Decu uči da vole i poštuju posao od koga svi lepo žive, ali ih previše ne opterećuje, niti im ugrožava detinjstvo i školovanje.. Imaju, kaže, dovoljno vremena i za stada, za kompjuter, fudbal i televizor... Radovaće se ako jedan od dvojice sinova odluči da ostane na selu i nastavi porodičnu tradiciju, pomoći će mu koliko god bude mogao.

PODRŠKA MAJKE

MERSUDINOVA majka Safija i pokojni otac Hajro bili su mu velika podrška, zbog njih je ostao na svom porodičnom imanju. Majka je jedna od najboljih tkalja ćilima u celom Sandžaku, i mada "gazi" 85. godinu, još je nenadmašna u ovom poslu. Zaradom od prodatih ćilima, pomogla je Mersudinu da kupi prve ovce i oformi stado.


BROJNA PRIZNANJA

MERSUDIN je dobitnik brojnih priznanja, a kao uzoran stočar bio je u raznim delegacijama koje je Srbija slala na evropske sajmove i poljoprivredno ravijene zemlje da tamo uče i donesu dobra iskustva i nova znanja. U 2010. godini Mersudin je proglašen za pro-agro lidera Srbije. Kuća mu je pune literature iz poljoprivrede, često je u društvu veterinara i drugih stručnjaka, ne propušta seminare u oblasti stočarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)