Nova delatnost HI Hipol - proizvodnja tečnog naftnog gasa

Zoran RAJIĆ

03. 03. 2015. u 11:50

Нова делатност ХИ Хипол - производња течног нафтног гаса

U "Hipolu" insistiraju da ne bude otpuštanja / Pavel Petrović

"Hipol" u Odžacima pokreće proizvodnju uoči prodaje imovine javnim tenderom. Slovenci ostavili dugove, a fabrika bez pomoći države postala profitabilna

HEMIJSKA industrija "Hipol" u Odžacima potpuno se oporavila od prethodne privatizacije, raskinute krajem 2010. godine sa slovenačkom kompanijom "Orka", a potencijalne kupce u drugoj polovini ove godine dočekaće sa novom delatnošću - proizvodnjom tečnog naftnog gasa (TNG).

- Nastavićemo sa proizvodnjom polipropilena u maksimalnom kapacitetu od 35.000 tona godišnje, ali smo oslobađanjem dela opreme stvorili uslove da proizvodimo i oko 60.000 tona TNG. Izdavanjem u zakup tehnološkog dela koji nismo koristili, već pet godina u našim pogonima TNG proizvodi kompanija "Standard gas", ali smo odlučili da i sami izađemo na tržište sa tim proizvodom - kaže direktor "Hipola" Pavel Petrović.

U pokretanje nove proizvodnje "Hipol" će uložiti oko 150.000 evra. Petrović ističe povoljan geografski položaj fabrike, koja je blizu granice sa Hrvatskom, gde su prestale da rade rafinerije u Sisku i Rijeci.

- Tečnim naftnim gasom snabdevali bismo delove hrvatskog i bosanskog tržišta i Kosovo, a zajedno sa "Standard gasom" možemo da podmirujemo polovinu domaćih potreba. TNG proizvodi i kompanija NIS, ali ćemo i njoj prodavati tečni naftni gas, u zamenu za sirovinu za proizvodnju polipropilena - naveo je Petrović.

U pogonima TNG, koje će preuzeti novi vlasnik "Hipola", trebalo bi da budu otvorena nova radna mesta. Petrović kaže da će preporuka potencijalnim kupcima odžačke fabrike biti da zaposli 30 do 40 mladih ljudi sa visokom i srednjom stručnom spremom. "Hipol" je u poslednje dve godine dobrovoljno napustila petina radnika i trenutno je u preduzeću oko 200 zaposlenih.

- "Hipol" će biti privatizovan prodajom imovine putem javnog tendera, koji bi trebalo da bude okončan u drugoj polovini godine. Insistiraćemo na tome da novi vlasnik bude iz branše i preuzme obavezu da što duže održava kontinuitet prooizvodnje, kao i da broj radnika bude samo veći - naglasio je Petrović.

Prema njegovim rečima, "Orka" je "Hipolu" ostavila ogromne dugove, ali je preduzeće bez ikakve pomoći države uspelo da opstane i bude samoodrživo.

- Cilj nam je bio da postanemo stabilno profitabilni, da ne zavisimo od špekulacija na tržištu. Proizvodnja TNG dodatno će smanjiti troškove proizvodnje polipropilena, tako da će rentabilnost "Hipola" biti ono što će privući ozbiljne potencijalne kupce - kaže Petrović.

ZASAD OSAM ZAINTERESOVANIH

AGENCIJA za privatizaciju uputila je javni poziv potencijalnim kupcima "Hipola" da dostave pismo o zainteresovanosti. Odazvalo se osam firmi, od kojih su neke poslovni partneri odžačke fabrike. Međutim, direktor Petrović smatra da se na osnovu tog prvog anketiranja ne može predvideti ko će učestvovati na tenderu, jer se, kako kaže, u finišu privatizacije javljaju i druge kompanije, zainteresovane za kupovinu "Hipola".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gojko

03.03.2015. 12:35

Sretno Hipolu,a rafinerija Sisak ovih dana teshkom mukom ponovo pokreche proizvodnju.