DIREKTOR FIBA ZA TAKMIČENJA O KRITIKAMA VELIKIH TRENERA, SLABOJ POSETI NA EVROBASKETU: Košarka izgubila prestižno mesto

V. PRERADOVIĆ

14. 09. 2017. u 08:37

Voleli bismo da znamo razloge, možda bismo mogli nekako da pomognemo. Nažalost, sada se ne može ništa promeniti – kaže Predrag Bogosavljev

ДИРЕКТОР ФИБА ЗА ТАКМИЧЕЊА О КРИТИКАМА ВЕЛИКИХ ТРЕНЕРА, СЛАБОЈ ПОСЕТИ НА ЕВРОБАСКЕТУ: Кошарка изгубила престижно место

Predrag Bogosavljev i Dušan Ivković foto: N. Paraušić

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI": ISTANBUL

ZAŠTO samo nekoliko hiljada gledalaca u završnici Evrobasketa prisustvuje majstorijama Bogdana Bogdanovića, Marka Gasola, Gorana Dragića, Luke Dončića, Kristapsa Porzingisa...? Kako Svetska košarkaška federacija odgovara na kritike novog sistema kvalifikacija, koje su se uglavile u kalendar klupske sezone? Teme za razgovor sa Predragom Bogosavljevim, direktorom FIBA za takmičenja i nekadašnjim generalnim sekretarom KSJ.

- Utakmice su veoma interesantne, ima mnogo iznenađenja, što je dobro za turnir. Jedino je poseta malo razočaravajuća. Očekivali smo da ona u Turskoj bude mnogo veća, u ostalim zemljama bila je sasvim pristojna. Ne znam šta se desilo i koji su razlozi, ali nije dobro kada se ovakve utakmice igraju pred tako malim brojem gledalaca. Voleli bismo da znamo razloge, možda bismo mogli nekako da pomognemo. Nažalost, sada se ne može ništa promeniti.

Možda je razlog izostanak mnogih zvezda nacionalnih timova...

- Ne verujem da je to u pitanju, jer bi onda isti problem bio i u drugim gradovima. Takmičenje reprezentacija je samo po sebi dovoljno atraktivno da privuče veliki broj gledalaca, samo je potrebno da se adekvatno promoviše. Mislim da je ovog puta u tome Turska podbacila. Prosečna poseta na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010. bila je preko 70 odsto kapaciteta dvorane. Sada vidite kolika je u finalnoj rundi...

Svetislav Pešić je predložio da se evropska prvenstva igraju krajem juna i u julu, jer klubovi ne žele da im se igrači priključe tek u drugoj polovini septembra.

- Kraj juna i početak jula se poklapa sa NBA draftom, posle toga ide Letnja liga u koju odlazi većina mladih igrača ili ima ambiciju da u njoj učestvuje. Osim toga, to je odmah posle plej-ofa u Americi, ne znam koliko bi igrači bili raspoloženi da odmah idu na pripreme ili na sledeće takmičenje. Zasada je ovaj termin početkom septembra nešto najprihvatljivije i za NBA i za igrače. U ovom trenutku nema dovoljno argumenata da bi se o tome pričalo.

Mnogi veliki treneri, recimo Željko Obradović i Etore Mesina, kritikuju novi sistem kvalifikacija. Jedan od argumenata je da će jedan tim izboriti učešće, a neki drugi igrati na takmičenju.

- Ne znam odakle dolazi ta konstatacija, pošto pretpostavljam da će većina igrati u kvalifikacijama, osim onih iz NBA, a to je na globalnom nivou stvarno minimalan broj. Za ostale mislim da će igrati za svoje reprezentacije, valjda je to obaveza.

Misli se uglavnom na igrače evroligaških klubova.

- Pretpostavljam da će oni igrati. To nije problem u fudbalu, odbojci, rukometu... Samo u košarci. Sa druge strane, svi ti sportovi su mnogo profitirali od toga što reprezentacija igra konstantno i igra kod kuće. Popularnost odbojke i rukometa otkad su počeli sa tim sistemom, možete proveriti, dramatično je porasla. Možete, takođe, proveriti da je košarka izgubila prestižno mesto u opredeljivanju mladih. Više nije prvi izbor u mnogim zemljama, čak ni drugi, postaje tek treći izbor. Oni koji ne prođu u prva dva završavaju u košarci.

Prvi izbor je verovatno fudbal, a drugi...

- Za klince koji imaju predispozicije za košarku, fudbal obično nije prvi izbor. To su odbojka, rukomet ili neki drugi sport. To je nešto što zabrinjava. Moramo da vratimo popularnost košarke, a to se postiže kroz nacionalne timove. Dokazano. Prvo u fudbalu, a onda i u ostalim sportovima. Mislim da košarka nema drugi izbor osim da ide tim putem.

KOBI NIJE MODEL ZA LETONSKOG KLINCA
BOGOSAVLJEV brani novi sistem kvalifikacija za velika takmičenja i argumentom da se popularnost sporta podiže što većim brojem utakmica nacionalnih timova na domaćim terenima.

- Primer je rast popularnosti odbojke i rukometa otkad imaju redovna takmičenja reprezentacija, posebno otkad ljudi imaju priliku da uživo vide svoje junake i modele. Ne može klinac iz Letonije da se poistoveti sa Kobijem Brajantom, ali može sa igračem koji dolazi iz njegove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

mika

14.09.2017. 09:04

Pratim ovo prvenstvo i svaku utakmicu analiziram, za mene kao višedeceniskog gledaoca košarka je izgubila i draž i sve ono što je imala i sve odlike koje su je možda svrstavale u sport broj 1. pravila oko kontakt igre tj dosuđivanje ličnih grešaka su je učinili mnogo neinteresantnom. pa ovo je kolektivni sport, kontakt igra, igrač na igrača,skok igra a pravila za faulove su previše rigorozna pa skoro i da nema duel igre pogotovo ne u skoku.

Никола

14.09.2017. 10:23

Немој да се правиш блесав да не знаш који су разлози! Први ја бих се плашио да од узбуђења нека будала не експлодира поред мене!