Najtrofejniji srpski atletski trener pozdravlja odlaganje OI: Igre bi izgubile smisao!

S. BAJIĆ

četvrtak, 26. 03. 2020. u 09:10

Најтрофејнији српски атлетски тренер поздравља одлагање ОИ: Игре би изгубиле смисао!

RAZUM Goran Obradović i Ivana Španović

Zbog pandemije mnogo sportista nije u prilici da se na pravi način pripremi za Tokio – smatra Goran Obradović

KADA je odloženo Svetsko dvoransko prvenstvo, koje je trebalo upravo ovog marta da okupi atletičare u Kini, bio je to nagoveštaj da ova, AspAortska 2020. godina, neće biti ni održana. Tako je na vest da su Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije virusa korona odložene za narednu godinu reagovao Goran Obradović, naš najuspešniji atletski stručnjak, trener šampionke Ivane Španović, najbolje srpske atletičarke, kraljice skoka udalj.

On ističe da se čekala reakcija MOK, koji je bio pod velikim pritiskom.

- Odluka da se sve "pomeri" za godinu dana, za mene nije iznenađenje - potvrđuje Obradović za "Novosti". - Jer, najmanje 50 odsto sportista na planeti ne trenira zbog karantina, koji ne traje sedam dana, već će potrajati 30, 60... dana, kako gde i u kom delu sveta. Smatram da bi Olimpijske igre izgubile smisao, pošto sportisti ne bi došli potpuno spremni. Neki bi imali mogućnost za to, neki ne, ali, svakako, ne bi svi bili ravnopravni. Zato smatram pravilnom odlukom da se svetska smotra sporta odloži.

Obradović naglašava da ni atletski događaji, planirani za ovu godinu, neće biti održani po planu ni dogodine.

- Trebalo bi da se, pored Olimpijskih igara, održe evropski i svetski šampionat u atletici na otvorenom i u dvorani, što je praktično nemoguće. Nekako, najpoštenije bi bilo da se atletičari okupe na svetskom dvoranskom, a na otvorenom samo na OI. Pandemija će ostaviti traga na ekonomskom planu, neke zemlje neće moći da organizuju takmičenja.

Svetska atletska federacija će, kako Obradović naglašava, podržati nacionalna prvenstva širom sveta da bi se zadržao kontinuitet takmičenja.

- Biće tu problem i napraviti novu formulu za odlazak na OI, hoće li se zadržati kvalifikaciona takmičenja ili formirati nova, s obzirom na to da u mnogo sportova nije rešeno to pitanje.

Kada je reč o našoj, Ivani Španović, njen trener je određeniji.

- Nisam još sve "stavio na papir", ali voleo bih da u septembru ove godine bude organizovano neko veliko takmičenje na kojem bi Ivana učestvovala, dakle, godinu dana od njenog poslednjeg nastupa. Posle toga da počnemo s pripremama za 2021. godinu, Svetsko prvenstvo, Dijamantsku ligu i da stignemo na OI.

Španovićeva, s obzirom na to da u svojoj kući ima ličnu teretanu i dobre uslove, u ovoj situaciji izolacije može da trenira.

- Apsolutno radi po mom planu i programu. Na "video-kol" pratim način na koji trenira, pošto nam moderna tehnologija to omogućava. Kod kuće, međutim, može da odradi jedan deo, ali ne i kompletan trenažni proces. Iskreno, bio sam zabrinut kako će se sportisti pripremiti za Tokio u kućnim uslovima, a sada, kada su OI odložene, biće im lakše da podnesu boravak - optimistički završava Obradović.

ZDRAVLjE NACIJE JE NAJVAŽNIJE
- ZDRAVLjE nacije je najvažnije i naravno da podržavam mere Vlade - kaže Obradović. - Na nama je da ih sprovodimo i budemo svako kod svoje kuće. Iskreno, za 25 godina koliko sam trener, nikad nisam toliko vremena provodio sa decom i suprugom. Nama, koji imamo kuću i dvorište je lakše, a ovo je vreme i prostor da se posvetimo porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije