DA snovi talentovanih i upornih sportista iz malih sredina mogu postati java pokazuje primer 17-godišnjeg Nemanje Peštića, rukometaša brčanskog Jedinstva 2015, člana Prve lige Republike Srpske, koji je od 10. do 15. februara bio na probi u Barseloni, najtrofejnijem rukometnom klubu na svetu.

Mladi, 200 cm visoki, levi bek u oktobru prošle godine je stupio u kontakt sa trenerima Barselone, a onda su snovi počeli da se ostvaruju.

- U decembru sam dobio zvanični poziv da odem na probu u slavni klub. Zbog povrede taj put sam odgađao nekoliko puta, tako da sam tek u februaru otišao. Njihov trenig centar je vasionski brod. Koliko se vodi računa o igračima pokazuje postojanje senzora preko kojih se prati opterećenje srca igrača na treningu. I nije čudo što su najbolji klub na svetu - priča nam mlađani Peštić, po povratku iz srca Katalonije.

Peštić, koji spada među najtalentovanije mlade rukometaše u BiH, tokom boravka u Španiji trenirao je sa igračima iz B ekipe Barselone.

- Sve su to rukometaši koji kucaju na vrata prvog tima. Tokom tih pet dana sa svakim igračem radio je trener specijalizovan za njegovu poziciju. I mislim da sam se predstavio u odličnom svetlu. Kako su mi na rastanku rekli, sredinom aprila stiće mi zvanični odgovor Barselone o mom budućem statusu. Optimista sam - samouveren je mladi Peštić, koji pohađa 3. razred Srednje saobraćajne škole u Brčkom.

Pet dana boravka u gigantu svetskog sporta, kakav predstavlja Barselona, za 17-godišnjeg Nemanju su tek prvi korak ka ostvarenju njegovog dečačkog sna kada je pre desetak godina, u brčanskoj Lokomotivi, prvi put uzeo rukometnu loptu u ruke.