NAŠ plivač Čaba Silađi (29) bio je sastavni deo olimpijskog tima 2008. u Pekingu, četiri godine kasnije u Londonu, pa 2016. u Riju. Ove godine će u Tokiju četvrti put biti na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri. Sada znatno iskusniji i spremniji za teške izazove koji ga čekaju u bazenu. Da bi se izborio sa njima, potrebno je pre svega da nađe mir u glavi i van vodenog ambijenta.


- U prtljagu pored opreme, uvek imam jednu knjigu i slušalice, uz neku spravu za oporavak zbog trka i treninga - otkrio je Silađi bez čega ne kreće na put. - U suštini, slobodno vreme mi prođe uz knjige ili serije... Trenutno čitam Bakmanovu poslednju knjigu, a svima bih preporučio delo "Čovek po imenu Uve". Kad je muzika u pitanju, širok mi je spektar. Iako me svi začikavaju jer slušam svakakve treš pesme, a ja sam obožavalac rege muzike. Ne slušam je svakog dana, ali me ispunjava i lek je za moju dušu i glavu.


PROČITAJTE JOŠ: Ni odlaganje, ni otkazivanje: Organizatori OI u Tokiju poručili da će se takmičenje oržati kada je i predviđeno


Kada pomisli na sve prethodne Igre na kojima je bio, jedna osoba zauzima posebno mesto u njegovoj knjizi sećanja.


- Ja sam živeo i trenirao u Turskoj tri godine. Tamo sam upoznao jednog Sirijca koji je izbegao u Tursku, iako tada još nije bila aktuelna sirijska kriza i migracije. I on je nastupao u Riju u olimpijskom timu za izbeglice (ROT). Nakon Turske se preselio u Švajcarsku, dobio ozbiljno sponzorstvo. Prosto, susret posle tri-četiri godine sa tim momkom bio mi je jedan od najlepših trenutaka sa te prijateljske strane. Prošli smo kroz mnogo toga zajedno i navijam za njega da se ponovo kvalifikuje. To mi je jedna od najlepših uspomena iz Rija.


Ova olimpijska godina za Čabu izgleda kao i svaka druga.


- Ne treba sportista da stvara dodatan pritisak. Naravno, svako podsvesno razmišlja o OI, ali ima još mnogo takmičenja do tada. Treba sve ozbiljno da shvatimo. Najbitnije je da se sportista rastereti, da radi najbolje što ume i to je pravi recept za uspeh. Mislim da će svaki plivač ili atletičar reći da želi da ostvari lični rekord, koji se uglavnom podudara sa državnim rekordom. I bez obzira na to kakav je ukupni plasman na Igrama, ako si to postigao, moraš da se vratiš zadovoljan kući.


PROČITAJTE JOŠ: “Delfini” žele revanš: Srbija sa Španijom u četvrtfinalu Svetske lige


Za sada u 2020. Silađiju sve teče po planu.


- Zadovoljan sam trenutnim stanjem svog tela i uma. Vratili smo se skoro iz Turske sa visinskih priprema, uskoro idemo u Sloveniju na dve nedelje. Posle toga imamo nekoliko kontrolnih takmičenja, pa pripreme u Italiji, onda EP u Budimpešti, drugo najvažnije takmičenje u godini - završio je Silađi.


SOLIDARNOST SA EKSTRAPOZNATIMA

MNOGI sportisti jedva dočekaju da se na Igrama slikaju sa "superstarovima", ali ne i Silađi.

- Osećam solidarnost, bude mi žao da sportisti koji su olimpijci ne razumeju da oduzimaju vreme sportistima koji su ekstrapoznati na svetskom nivou. Sretnu Đokovića, Federerea, Lebrona Džejmsa i odluzmu im sat vremena da bi kasnije pokazivali prijateljima slike. Mislim da treba da pokažemo solidarnost mi manje poznati sa tim superzvezdama. Imamo divne sportiste u našoj zemlji i treba da se fokusiramo na njih.