DAN odluke. Vaterpolisti večeras (17.30) polažu najvažniji ispit na 34. EP u Budimpešti, jer u četvrtfinalu igraju sa najtežim mogućim rivalom, Španijom. Vicešampion sveta poslednjih godina igra izvanredno i učiniće sve da se revanšira "delfinima" za poraz u finalu šampionata Starog kontinenta pre dve godine u Barseloni. I Srbi su veoma motivisani, žele da uđu u svoje deseto uzastono polufinale na evropskim prvenstvima i tako se za još jedan korak primaknu petoj uzastopnoj kruni.


- Španci su, zaista, najteži mogući protivnik u četvrtfinalu - priča Andrija Prlainović. - U poslednje dve godine odigrali su dva finala, evropsko i svetsko, veoma su dobri i protiv njih moramo da igramo maksimalno ozbiljno.


PROČITAJTE JOŠ: Savić oprezan pred okršaj sa Španijom: Spremni smo za najneprijatniju utakmicu na EP


U vaterpolo timu Srbije, čije je zvanično osiguranje "Unika", odlično poznaju Špance, svesni su da svako opuštanje može skupo da ih košta. Veoma poštuju današnjeg rivala, koji je prošlog leta na SP u Gvandžuu (Južna Koreja) u četvrtfinalu nadigrao našu podmlađenu selekciju, a potom u polufinalu i Hrvatsku. Uoči šampionata, zajedno su vežbali u Barseloni, a Španci su u prijateljskom meču bili bolji - 12:9. Naši su juče imali slobodno pre podne, a uveče su trenirali i uvežbavali akcije za "furiju".


- Grupnu fazu smo odigrali kako smo i planirali. Sada slede najvažnije utakmice, u kojima odlučuje i najmanja sitnica. Turnir sada postaje interesantniji. Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa Špancima, koje predvode lucidni Perone, sjajni golman Pinedo, šuter Munariz... Oni važne za najbolji plivačku ekipu, pokretljivi su, nezgodni, ali mi verujemo u sebe i optimisti smo.


Duel Srbije i Španije je šlager četvrtfinala. Ali, i ostali mečevi, mogu da donesu neočekivane rezultate. Zato mnogi smatraju da Evropsko prvenstvo odavno nije bilo tako zanimljivo.


- Osim Španaca i nas, veoma dobro igraju Mađarska, Hrvatska, Italija. Svi su konkurenti za medalju, verujem da će biti neizvesno do kraja. Ipak, ne zaboraviti da su svima nama ove godine najvažnije Olimpijske igre u Tokiju. One su vrhunac četvorogodišnjeg ciklusa - podvukao je Prlainović.


PROČITAJTE JOŠ: Biće pakleno sa Špancima: Ćuk smatra da prave borbe za naše vaterpoliste na EP tek počinju


Ne krije uzdanica budimpeštanskog OSC da se mnogi igrači u mađarskoj prestonici osećaju kao kod kuće.


- Mnogi igraju u Mađarskoj. Nije isto kao u Beogradu, ali je slično. Atmosfera je izvanredna - podvlači Prlainović.


MARTIN: TEŽE NIJE MOGLO

ŠPANCI priznaju da su najmanje želeli da igraju sa Srbijom u četvrtfinalu. Pre dve godine u finalu EP u Barseloni izgubili su od "delfina" posle peteraca sa 12:10. U regularnom toku bilo je 7:7.

- Srbija je najbolja reprezentacija u poslednjih 10 godina i ne volim da igram protiv nje. Mislim da smo malo umorniji, ali borićemo se i pokušati da pobedimo - ističe selektor Španije David Martin.

Slično razmišlja i Blaj Malarač:

- "Delfini" su najteži mogući rival. Moramo da pokažemo da možemo da igramo protiv bilo kojeg tima na najvišem nivou.