DAN D za srpske rukometašice. Naše dame u sredu (10.00) u poslednjem kolu grupe 2 SP u Kumamotu igraju sa Danskom. Srpkinje pobeda ostavlja čak i u trci za polufinale, remi garantuje makar borbu za sedmo mesto i odlazak na kvalifikacije za Olimpijske igre 2020, dok poraz gasi snove o Tokiju. Dankinjama samo pobeda donosi borbu za japansku prestonicu.

- Danska je pravi predstavnik skandinavskog rukometa, kao Norveška. Trče, bore se, odličan im je golman. Moramo da budemo koncentrisanije kada šutiramo, ako dajemo golove, lakše će sve biti. Kvalifikacije su tako blizu, ali i tako daleko. Od juče su brojne računice, ali mislim da mi ne treba da gledamo na to. Treba da igramo dobro da bismo pobedile. Ako se to ne desi, džaba sve računice. Moramo da budemo fokusirane na Dankinje, a ne da mislimo šta je bilo pre, a šta posle našeg duela - ističe za sajt RSS kapiten Jelena Lavko.

Devojke su u utorak imale slobodno prepodne, posetile su čuvenu Botaničku baštu u Kumamotu, a posle ručka i popodnevnog odmora usledila je video analiza Dankinja, koje su naše prošle godine na EP u Francuskoj savladale sa 30:25.

- Prijala nam je mala pauza, jer smo odigrale dosta teških utakmica. Mnogo nam pomažu i fizioterapeuti. Što se tiče pritiska, više ga osećamo zbog želje da pokažemo šta možemo, da svaka izvuče svoj maksimum, a ako to uradimo ne bojimo se za rezultat. Na nama je da se borimo i da pobedimo, nikad nam ništa nije poklonjeno, ako se bude poklopimo, hvala dragom Bogu - ističe Jelena Lavko, koja je zadovoljna igrama Srbije na SP.

Srpkinje su na SP, osim u duelu sa Holandijom, pokazale da sa svakom selekcijom mogu da se bore do poslednje lopte. A pojedine, kao Jovana Stoiljković, i pored povrede pružaju svoj maksimum.
KOMBINACIJESRPKINjAMA pobeda donosi možda i polufinale ukoliko Holandija izgubi ili remizira sa Korejom, a Norveška savlada Nemačku. Čak i remi može da donese polufinale u slučaju poraza Holandija i Nemačke. Ipak, realnije je, u slučaju pobede, očekivati treće ili četvrto mesto.

- Bolove podnosim dobro, ne razmišljam toliko o tome, jer pružam svoj maksimum. Protiv Nemačke smo odigrale fenomalno, držale se zajedno, borile se sve vreme. Bile smo koncentrisane, pametno igrale u odbrani i napadu. Tako moramo i sa Danskom. Biće teško i naporno, ali bitno je da budemo fokusirane na našu igru i da maksimalno uđemo u meč. Ako tako bude, ne bi trebalo da bude problema - naglašava Stoiljkovićeva.

Danska je svoju zlatnu deceniju imala od 1994. do 2004, kada je osvojila tri olimpijske titule, jednu svetsku i tri evropske krune. Ali, u poslednjih 15 godina imaju samo bronzu sa SP 2013. u Beogradu. Nisu više "bauk", ali i dalje su veoma jake i opasne.

- Nije me iznenadila pobeda Danske nad Holandijom. U grupi su igrale lošije, ali poznate su po tome da nikad ne odustaju i sigurno će ući maksimalno u utakmicu. Njima su ta dva boda značajna za kvalifikacije za Olimpijske igre. Imaju možda najboljeg golmana na prvenstvu. Mlada su ekipa koja se bori, trči, tako da nas očekuje težak meč - podvlači Željka Nikolić.

MAKSIMUM, BEZ KALKULISANjA
NAŠE dame su svesne da u sredu ne smeju da izgube, kako bi u grupi bile makar četvrte i sa četvrtom ekipom iz druge grupe odlučivale o poslednjem putniku na Olimpijske kvalifikacije.

- Niko nije očekivao ovakav rasplet, ne sećam da kada je na nekom prvenstvu bio ovakav zaplet kao u našoj grupi. Do poslednje utakmice sve je otvoreno. Ne smemo da se opterećujemo računicama, jer na to ne možemo da utičemo. Treba da odigramo najbolje što možemo, da pobedimo i da se nadamo da će rezultati biti u našu korist - smatra Nikolićeva.