Paniki, novi Đokovićev kondicioni trener otvoreno: Ančić, ishrana, oporavak, povratak na tron...

Novosti online

30. 09. 2017. u 13:09

Паники, нови Ђоковићев кондициони тренер отворено: Анчић, исхрана, опоравак, повратак на трон...

Novak Đoković Foto: N. Paraušić

Ne vidim razlog zbog čega Novak ne bi mogao da se vrati na prvo mesto, biće mu potrebno vreme, ali je on jedan od najboljih sportista na svetu – poručio je Italijan

Novi kondicioni trener Novaka Đokovića Marko Paniki je u opširnom razgovoru za „Tenniscircus“ govorio o početku rada sa srpskim asom, načinu na koji razmišlja, oporavku, trenerima, stručnom štabu...

* Kako je počela saradnja sa Novakom?

- Poznajemo se duže vreme, drugi sportisti i ja smo često radili sa njim. Saradnja je počela posle Mastersa u Monte Karlu. NJegovi saradnici su me pitali kakva je moja situacija sa poslom i tada nisam znao da postoji šansa da radimo zajedno. Videli smo se na turniru Rimu posle toga, pa u Parizu, razgovarali o detaljima i tada sam odlučio da se pridružim njegovom timu – kaže Paniki na početku intervjua.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković ne menja trenera: Agasi ostaje uz Novaka

AUSTRALIJA I POVREDA* Igraće u Australiji?
- Želi da igra tamo, plan je da učestvuje na nekom pripremnom turniru pre prvog grend slema sezone, ali to zavisi od stanja povrede. Videćemo šta će biti u narednih nekoliko nedelja.

* Šta mislite o njemu pošto ga toliko dugo znate?

- Osim toga što je pravi profesionalac, Novak je sjajna osoba. Dobar je momam i uvek je bio iskren prema sebi i onim šta radi. Ima dobro srce i mnogo je posvećen njegovoj fondaciji koja je mnogo pomogla deci u Srbiji i šire. Sa privatne strane gledišta je trenutno u fazi tranzicije, posvećen je 100 odsto tenisu, ali su se stvari promenile. Po drugi put je postao otac i prirodno je da mu je porodica prioritet sada. Ipak, to ne znači da nije motivisan da se vrati na turnire i da što bolje trenira.

* Sa fizičkog aspekta, šta radite na oporavku i u kakvom mu je stanju lakat?

- Ima još tri i po meseca do početka sezone, tako da se trenutno bavimo uopštenim stanjem mišića, nismo započeli nikakve posebne vežbe. Kada je lakat u pitanju, bol je još uvek tu i radimo postepeno kako bismo sprečili preopterećenje, izbegavamo neke vežbe za sada, poput „planka“. Napredak je očigledan i Đoković je kao vozač Formule 1 i smatram da ne treba unapređivati nešto sa fizičkog aspekta, već da treba lepo povezati tačkice i dovesti njegove preformanse do nivoa na kojem su bile pre povrede. Novak me je pitao da radimo na nekim aspektima poput specifičnih poteza, tako da sada analiziramo biomehaničku i motornu aktivnost. Tek smo na početku, kad malo bolje razmislim malo smo i stali, ali srećom imamo dovoljno vremena.

* Pratite li i dalje ishranu?

- Naravno, kontaktirali smo nutricioniste koji rade sa sportistima koji su vegetarijanci i vegani kako bismo našli pravu dijetu koja će optimizovati njegove performanse na terenu. Neće se mnogo promeniti od prethodnih navika, mada posebno vodimo računa da mu ne nedostaju recimo gvožđe i vitamini kako bi imao dovoljno energije – ističe Italijan.

PROČITAJTE JOŠ: Novak: Tara je mirna beba

* Agasi je potvrdio da će biti uz Novaka, ali ko će biti drugi trener?

- Andre će biti glavni u svim aspektima. Sada Nole traži pouzdanu drugu osobu koja može da bude sa njim sve vreme i da ga prati na svim turnirima. Inicijalno, trebalo je to da bude Mario Ančić, ali on ima posao u NJujorku i ne može da mu pruži stalnu pomoć. Postoji nekoliko imena u opticaju, svi su profesionalci i u narednim danima će Novak napraviti procenu svega i doneti odluku.

* Đoković ima 30 godina i jasno je da mora da se bavi promenom kalendara?

- Novak je i dalje sjajan atleta, ali su godine stigle sve. Kada si mlad možeš da igraš nedelju za nedeljom bez problema. Sada, posle toliko godina igranja tenisa je jasno da je oporavak veoma važan i prioriteti su mu sada drugačiji. Već sam rekao da ima dvoje dece i da želi što više vremena da provodi sa njima. Tako da će sada pokušati da pronađe kompromis između turnira i želje da bude sa porodicom. Praviće više pauza, ali će to raditi i teniseri njegovih godina.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Kraj nije na vidiku, želim da pomeram granice

* Mislite li da može da se vrati na tron?

- Ne vidim razlog zbog čega to ne bi moglo da se dogodi. Naravno, biće potrebno vreme, ali je Đoković jedan od najboljih sportista na svetu i ima veliki motiv. Uprokos trenutnim problemima njegovo telo je netaknuto i puno energije – zaključio je Paniki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dejan

30.09.2017. 14:02

Jedno je umijeće i fizička snaga a drugo mentalna i Božanska energija koju ti daje Bog i navijači, želimo ti povratak na tron i da odeš ponovo na Svetu Goru ili neki dobar manstir odakle ćeš uzeti blagoslove za te aktivnosti.To isto želim sebi i svima nama, mislim princip, govorim o principu.Srećno Nole srećno svima nama u životu i poslu.

Veka

30.09.2017. 19:15

@Dejan - Da li je ovo stvarno lice Srbije danas? Ovakvi komentari prolaze kao normalni? Nemam reci. Ovo kao da je pisano u srednjem veku...

prirodno je da mu je porodica prioritet sada

30.09.2017. 15:08

Evo i ja imam dvoje male dece, ali mi je prioritet posao od koga živimo.

bubule

30.09.2017. 16:27

@prirodno je da mu je porodica prioritet sada - Novak ima pare, povrijedjen je, dijete mu se tek rodilo. Pauza je potrebna.

Слава му!

02.10.2017. 12:38

@Batko - Али зато Федерер се нормално храни за разлику од Ђоковића који не једе месо, млечне производе, јаја. Не знам о каквој се то секти ради када су му наметнули овакав стил живота али успели су оно што нису успели пре тога ни Надал ни Федерер ни Мајер - да му упропасте каријеру.