NEKE lepe priče, nažalost, budu završene ranije nego što je planirano, baš tako i jedna košarkaška, sa Milanom Mačvanom u glavnoj ulozi. Reprezentativac Srbije i kapiten na poslednjem Evropskom prvenstvu 2017. u Istanbulu odlučio je u 31. godini da završi profesionalnu karijeru, koju su poslednjih sezona obeležile teške povrede. Čvrst i uporan karakter, pomogao je srpskom asu da se vrati na teren posle dve vezane operacije ligamenata kolena i omogući mu da u penziju ode kao šampion. Osvojio je titulu u Japanu i zvanično odsvirao kraj.


- Najdraži prijatelji, moji dani u ulozi profesionalnog košarkaša su završeni. Moje srce bi zauvek igralo košarku, ali kolena više nisu mogla da izdrže - saopštio je veliku životnu odluku na društvenim mrežama Milan Mačvan, koji će u novembru napuniti 31 godinu. - Košarka mi je dala sve, isto kao što sam i ja njoj. Želeo bih da zahvalim svima koji su tokom svih ovih godina imali uticaj na moju karijeru - svim mojim trenerima, saigračima i navijačima. Najveća privilegija sportiste je da bude deo nacionalnog tima i renomiranih klubova koji se takmiče na vrhunskom nivou.


A baš takve je Mačvan i birao. Kad god bi se vodile spekulacije o novom angažmanu, govorio je da želi da ode u klub gde će imati priliku da se raduje trofejima. Profesionalni put započeo je 2007. godine u dresu Hemofarma, jedinom klubu u kome nije uspeo da osvoji titulu. Posle su se ređale uspešne epizode u Makabiju, Partizanu, Galatasaraju, pa ponovo u crno-belom dresu, Olimpiji iz Milana, Bajernu i Alvark Tokiju. Išao je kroz Srbiju, Izrael, Italiju, Tursku, Nemačku šampionskim koracima, pa je bilo logično da u šampionskom stilu završi karijeru u Japanu.


Ipak, kada se klupski vrhunski rezultati stave sa strane, ostaju oni još draži - ostvareni u opremi sa nacionalnim grbom. Bio je deo čuvene generacije koja je 2007. godine osvojila Svetsko prvenstvo za košarkaše do 19. godina, posle pobede nad selekcijom SAD koju je predvodio Stef Kari. Proglašen je za najkorisnijeg igrača iako je bio godinu mlađi od konkurencije. Osvajao je evropska zlata i sa selekcijom do 18 i do 20 godina. Na Univerzijadi je 2009. bio deo šampionskog tima i na taj način je otvorio vrata najjače selekcije.


Sa prvim timom Srbije ima dva srebra na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj i 2017. u Turskoj, gde je imao priliku da predvodi ekipu kao kapiten. Učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Riju, na kome je naša reprezentacija takođe bila srebrna. Povrede su ga sprečile da niz uspeha bude još duži...


- Želeo bih da izrazim zahvalnost Hemofarmu, Makabiju, Galatasaraju, Olimpiji, Bajernu, Tokiju i mom Partizanu. Ostvario sam dečačke snove, osvojio mnogobrojne trofeje i medalje, bio kapiten Srbije. Ostaću deo košarke, jer je to moj život, ali u nekoj drugoj ulozi. Do ponovnog susreta - završio je emotivno izlaganje Milan Mačvan.


Najavio je dan ranije krilni centar veliku odluku, koju su mnogi povezali sa trećim povratkom u Partizan, sa kojim oseća posebnu vezanost. Međutim, Mačvan je odlučio da se povuče i odustane od igračke karijere, jer ne bi u ovom trenutku mogao da prikaže svoju najbolju verziju. Nastavak sledi, videćemo u kojoj ulozi i gde...


LIČNA KARTA
Ime i prezime: Milan Mačvan
Rođen: 16. 11. 1989. u Vukovaru
Pozicija: krilni centar
Draft: 54. pik 2011. (Klivlend)
Klubovi: Hemofarm, Makabi, Partizan, Galatasaraj, Olimpija, Bajern, Alvark Tokio.
Medalje sa reprezentacijom: srebro na OI (2016), srebro na EP (2009, 2017), zlato na Univerzijadi (2009).
Trofeji: prvak Izraela sa Makabijem (2010/2011), prvak Srbije sa Partizanom (2011-2012), prvak Turske sa Galatasarajem (2012-2013), prvak Italije sa Olimpijom (2015-2016), prvak Nemačke sa Bajernom (2017-18), prvak Japana sa Alvarkom (2019-20)...
Priznanja: Zvezda u usponu ULEB kupa (2008-09), MVP finala prvenstva Srbije (2014-2015), idelana petorka Jadranske lige (2014-2015), MVP SP do 18 godina (2007).