Odluka je doneta. Evroliga i Evrokup su završeni. O svemu tome je posle današnjeg sastanka na konferenciji pričao Đordi Bertomeu.


- Bila je ovo najteža i najtužnija odluka u našoj istoriji. U isto vreme i najbolja za sve učesnike. Probali smo sve što smo mogli, bez promene sistema i broja učesnika, ali nije moglo. Glavna zabrinutost je bila bezbednost i zdravlje igrača, a ne finansije. Radimo na novoj sezoni, vratićemo se jači. Niko ne razmišlja da napusti Evroligu posle svega što se sa koronom dogodilo. Radimo na raznim strategijama - rekao je Bertomeu.


PROČITAJTE JOŠ: Čović: Bili smo opušteni, znali smo da ljudi u Evroligi neće podleći lobiranjima, mutnim radnjama i pritiscima ispod i iznad stola


Upitnik je i oko navijača na tribinama.


- Teško je sada o tome govoriti, možda će u nekim zemljama biti publike, u nekima ne.


Osvrnuo se na nacionalne i regionalne šampionate, među kojima je i ABA liga. Pre svega se to odnosilo na ekipe poput Partizana i Virtusa koji su pružali dobre partije u svojim takmičenjima.


- Razumem da su neke ekipe bile prve u svojim takmičenjima, ali ima i tim koji je prvi u Evroligi, pa ne znači da zaslužuje da bude šampion. Isto se odnosi i na Evrokup. Razumem da postoje klubovi koji žele da budu deo Evrolgie naredne sezone i ponosan sam zbog toga i njihove želje, ali moraju da razumeju da je ovo bio izuzetak. Presudila je želja da budemo konstantni.


PROČITAJTE JOŠ: Zvezda ostaje u Evroligi, Partizan u Evrokupu


Jedan od gradova koji je najviše izgubio je Keln, jer je tamo trebalo da se održi završnica Evrolige ove sezone.


- Rano je sada da pričamo hoće li Keln biti domaćin naredne godine. Razgovaramo, videćemo. Siguran sam da će sledeća sezona biti najbolja ikada i da ne može da se govori kako je neka ekipa izgubila više od druge. Svi smo zbog pandemije virusa korona izgubili - zaključio je Bertomeu.


SPONZORSTVO
Postoji dosta spekulacija da bi "Gasprom" mogao da zameni "Turkiš Erlajns" kao sponzor Evrolige. Od toga, prema rečima Bertomeua, neće biti ništa.
- Nemamo u planu promenu imena glavnog sponzora. Zadovoljni smo saradnjom koju imamo i koja traje toliko dugo. Video sam i priče o "Gaspromu", ali se o tome nije pregovaralo - tvrdi Bertomeu.