ZLATO na juniorskom EP 2018. godine za Arijana Lakića (19) moglo je da bude sjajna odskočna daska za početak profesionalne karijere. Međutim, već tada je mladi plejmejker Crvene zvezde morao da prihvati činjenicu da se u životu često stvari ne razvijaju prema planu. Vratio se sa kontinentalnog šampionata, počeli su treninzi u ekipi FMP...


Sve je bilo dobro, dok nije osetio bol u leđima. Ispostavilo se da je u pitanju teža povreda, pa je Lakić morao na dužu pauzu. Posle 15 teških meseci, ponovo je zaigrao košarku, i to u hrvatskoj ekipi Vrijednosnice iz Osijeka.


- Tek kada sam ušao u subotu u halu pred utakmicu sa Šibenkom, shvatio sam šta sam sve prošao - priča Lakić za "Novosti". - Pre šest meseci sam bio daleko od terena, a evo sada ponovo igram. Pomešana su bila osećanja, radost, sreća, strah... Ovo je bila moja prva utakmica u profesionalnoj karijeri. Nema lepšeg osećaja. Bitno mi je da me ništa nije bolelo.


PROČITAJTE JOŠ: Ovako nešto do sada nije viđeno u NBA: Izgubili dobijen meč zbog bizarnog razloga (VIDEO)


PRVI PUT BEZ PORODICE MLADI igrač je rođen u Beogradu, a njegovi roditelji su iz Benkovca. Hrvatsko područje nije nepoznanica za njega, ali je u Osijeku prvi put... - Mali je grad, ovih dana je magla, hladno je. Ništa specijalno. Živim sa tri saigrača, i zasada nije loše. U suštini, van treninga se samo odmaram, pričam o košarci... I dalje traje period privikavanja. Prvi put sam se odvojio od porodice, pošto je ona u Beogradu.

Kada prevrti film na avgust prethodne godine, svestan je toga da je dobio veliku bitku.


- Odradio sam tada nekoliko treninga sa FMP i rekao sam treneru da me bole leđa. Baš je bio jak bol, nisam znao šta je u pitanju. Nisu ni doktori odmah mogli da mi kažu šta da radim... Govorili su prvo - sedam dana odmora, pa mesec, pa dva. A pretvorilo se u pauzu od 15 meseci. Prvih pola godine je bilo veoma teško, jer ništa nisam mogao, rekli su mi da je najbolje da samo ležim ili, eventualno, da sedim.


Najava boljih dana stigla je početkom 2019. godine.


- U martu sam bio u Nemačkoj na pregledima, a posle sam lagano počeo sa treninzima. Radio pet meseci sa fiziotimom, dva puta dnevno. Čak nisam očekivao da se ovako brzo vratim, s obzirom na to kako je sve delovalo na početku. Nisam mogao tokom pauze ni da gledam utakmice, baš mi je bilo teško, samo sam zamišljao povratak.


Prethodne nedelje je stigao u Osijek, gde će pokušati da "ugrabi" što više minuta.


- Ostaću tu do kraja sezone, pa ćemo onda narednog leta videti šta će biti. Moguće je da se produži na još godinu, a možda i da dobijem priliku u FMP, Zvezdi ili negde drugde. Najbitnije mi je da igram.


PROČITAJTE JOŠ: Balkanska veza uništila Pelikane: Dabl-dabl Marjanovića i mašina Dončić za novi trijumf Dalasa


Hrvatsko prvenstvo mu zasada izgleda kao idealno mesto za povratak.


- Mislim da je malo jače od KLS, Cibona, Zadar, Split... Mogu da se odigraju kvalitetne utakmice sa njima. Mi smo sada na sredini tabele, sa sedam pobeda i četiri poraza. Uslovima sam zadovoljan, hala je super, tu su i sauna, bazen... Deluje da su saigrači dobri momci, trener takođe. Tako da zasada sve ide onako kako treba - zaključio je Lakić.