OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": KINA

NAMRGOĐENOG, ljutog lica, Aleksandar Đorđević izašao je sa terena dvorane u Donguanu posle poraza od Argentine, prvog u četvrtfinalima velikih takmičenja u njegovoj selektorskoj karijeri. Kada su se razišli emotivni mračni oblaci, mirno je obrazlagao vidljive i neke do sada nevidljive razloge neuspeha na Svetskom prvenstvu u Kini.

- Podbacili smo u najvažnijoj utakmici na Svetskom prvenstvu. Desilo se mnogo nekih stvari koje su uticale, bez obzira na to što smo u trećoj četvrtini vratili neku stabilnost. Mislim da su Argentinci apsolutno zasluženo pobednici, odigrali su sjajnu utakmicu, kontrolisali igru. Kampaco je potpuno dominirao, njegova rešenja u „pik end rol“ prodorima, takođe i u igri jedan na jedan, bila su stvarno fenomenalna. Sa naše strane je bilo mnogo žurbe u određenim trenucima, mnogo grešaka. Trebalo je da budemo strpljiviji, sa izgrađenim šutevima.

PROČITAJTE JOŠ: BJELICA SE IZVINIO NAVIJAČIMA: Nismo se mentalno spremili, ubija me ovaj poraz

Neko novo svetlo na četvrtfinalno potonuće bacio je emotivni govor Nemanje Bjelice.

- Sada kada sam čuo šta je govorio Bjelica, shvatam da je bilo pritiska, mentalne blokade za koju smo mislili da ne postoji, da smo jaka grupa momaka koja može sve to da izdrži. I dalje mislim da jesmo. Ne treba Bjelica da se oseća krivim, bez obzira što su to reči velikog sportiste. Kao što je i Belineli preuzeo krivicu za poraz od Španije. To rade veliki igrači. Ja sam kriv na prvom mestu, pa onda svi zajedno.

Tragajući za odgovorima, vratio se na Kopaonik. Bazične pripreme propustili su NBA igrači zbog ograničenja dužine boravka u programu nacionalnih timova.

- Radili su veoma dobro, ali nismo bili od početka na broju. Ovakva takmičenja igraju se iz maksimalno odrađenih bazičnih priprema, to je ono što te drži čitavim tokom turnira – kaže Đorđević, ne izostavljajući ni euforiju koja je pratila reprezentaciju. – Svi su pisali i pričali da smo glavni favorit, da ćemo osvojiti titulu, što nam nije pomoglo. Naprotiv. Ponosan sam na ove momke, blagosloven sam time što sam im trener.

PROČITAJTE JOŠ: "ORLOVI" BEZ MEDALjE U KINI: Skola i Kampaco zaustavili Srbiju

U analizi utakmice prepoznaje ozbiljniji problem od očigledno loše odbrane.


- Odbrana je bila problem, ali se košarka pre svega igra staloženošću. Bilo je mnogo nervoze na početku. Argentinci su ušli u dobar ritam iz pogođenih otvorenih šuteva za tri poena, probijali su nas pored naše klupe dva-tri puta. To su neke greške koje smo skupo platili. Kada talentovana ekipa kao Argentina uđe u takav ritam, nije lako igrati. Neke napadačke odluke su bile pogrešne, ishitrene.

Slaže se da je bilo suviše individualne košarke.

- Pričao sam o tome i posle utakmica u kojima smo pobeđivali. Košarka mora da se igra na pravi način. Na onaj koji treniramo. Talenat i individualnost su jako bitni, to je odlika svih vrhunskih igrača i bez toga se ne može. Ali, u nekim situacijama trebalo je da imamo mnogo bolju saradnju.

Kraj sna o medalji nije i kraj ambicija našeg nacionalnog tima na Mundobasketu.

FOTO UBOD
Dok je selektor Đorđević davao izjave srpskim medijima posle utakmice s Argentinom, trojica redara su morali rukama da podupiru ogradu koja je razdvajala aktere meča od predstavnika sedme sile.

- Teško je, ali pred nama su još dve utakmice. Treba podići glavu, jer peto mesto može da odlučuje o plasmanu na Olimpijske igre, što je veoma važno. Moramo da se dignemo kroz trening, imaćemo dan duže za pripremu naredne utakmice. Nažalost, ova se nije dobro završila za nas, ali to je sport.

OSETIO SE IZOSTANAK TEA I GAGIJA
ĐORĐEVIĆ se osvrnuo na izostanak Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića sa Svetskog prvenstva u Kini.

- Toliko se stvari desilo od početka priprema, od povreda kapitena Teodosića i Gagija Milosavljevića, koji ovakve utakmice znaju i te kako dobro da igraju. Zbog toga se možda osetio manjak energije u nekim utakmicama.

VASA MICIĆ ZA DIVLjENjE
PRE nego što je izašao na teren u meču sa Argentinom, srpski navijači skandirali su ime Vasilija Micića, momka koji je u danu kada je saznao za smrt majke odlučio da ostane sa reprezentacijom za četvrtfinalnu utakmicu.

- Želim još jednom javno da se zahvalim Vasi Miciću, da pošaljem najiskrenije saučešće njegovoj porodici – kaže selektor Đorđević. - Jako mu je teško, skupio je snagu i pokazao veliku hrabrost. Hrabrost za divljenje. Svi smo mu veoma zahvalni na tome.


Još se ne zna da li će Vasa biti uz drugove do kraja.

- Videćemo, videćemo... Zahvalnost i svim ljudima koji su nas bodrili i koji će nas bodriti i dalje. To nam mnogo znači. Nažalost, u ovom trenutku rezultat je izostao. Mislim da znamo kako da izađemo iz ovoga, to je sada jedini cilj.