ZIMSKI prelazni rok u najozbiljnijim evropskim fudbalskim zemljama odbrojava svoje poslednje sate i ističe sutra u ponoć. Otkucava sat za odlaske i dolaske u klubove, a "bomba" je mogla da odjekne već danas, jer je nekoliko uticajnih italijanskih medija "provalilo" da je srpski as Dušan Tadić na korak do prelaska iz Ajaksa u - Barselonu.

Međutim, 31-godišnji kapiten "kopljanika" ne ide nigde iz Amsterdama. To je jasan i tvrd stav čelnika Ajaksa, koji se pre leta sigurno neće odreći usluga Dušana Tadića, koji je već ostavio dubok trag u slavnom holandskom klubu. I deo španskih medija je otkrio da su pregovori Barselone sa Ajaksom počeli u tišini i daleko od očiju javnosti, ali ispostavilo se da bi Ajaks od Barse tražio mnogo više od 30 miliona evra, kolika je trenutna procenjena vrednost našeg asa.

- Dušan Tadić ostaje u Ajaksu. On je nosilac igre našeg kluba i pred nama je još mnogo iskušenja - kratak i jasan je u izjavi za holandske medije bio sportski direktor kluba Mark Overmars.

Ova kratka saga bila je prilika da se mnogi navijači podsete koliko je Dušan Tadić vrlo posvećen svojoj karijeri i koliko ne "pati" od imena i veličine nekih klubova. Svojevremeno, 2014. godine je odbio ponudu Mančester junajteda, pa je prešao u Sautempton. Onda je prošlog leta odbio bogatu ponudu od 42 miliona evra koja je stigla iz Kine. Sada se pojavila Barselona, koja je već ove zime htela da reši probleme u organizaciji svog napada. Kataloncima je prošao pokušaj sa dovođenjem Rodriga iz Valensije, koji je trebalo da bude zamena za povređenog Luisa Suareza, pa se krenulo u "napad" na Tadića.

Zasada, Ajaks ne pušta Tadića i vrlo simbolično pokazuje koliko je veliki klub. Međutim, pošto nema sumnje da je Barselona sa mnogo punijom kasom, ne bi bilo čudo da kapiten "kupljanika", ipak, završi u Španiji. Najkasnije za nekoliko mesesci, kada krene letnji prelazni rok. Ono što dodatno može da relaksira Tadića, čelnike, ali i navijače Ajaksa, jeste činjenica da zameniku kapitena reprezentacije Srbije ugovor ističe na leto 2023. godine i da će do tada, najverovatnije, samo da mu rastu i ugled i cena.

MOŽDA TREĆI SRBIN

UKOLIKO nastavi svoju karijeru u Barseloni, Dušan Tadić bi bio treći Srbin u istoriji kluba koji je osnovan pre 121 godinu. Prvi je bio Dragan Ćirić, koji je 1997. obukao dres Barse, a drugi je bio slavni trener Radomir Antić, koji je od februara do juna 2003. na 24 meča sedeo na klupi ovog velikog kluba.