NEMA tog kraja koji nije prošao kroz "skener" Radmila Bumbera (71), novinara sa zavidnom turističkom prošlošću. Autor, voditelj i reporter emisije "Srbija koju volim" (emituje se na 84 kablovska kanala) ceo život je na taljigama. Udobnost beogradske kaldrme, sa koje je potekao, avanturistički je menjao za svakodnevne izazove "čergarenja" zemljom - uzduž i popreko. I sve te otkrivene lepote Radmilo deceniju i po uredno beleži u svom TV "čedu".

- Srbija je, a često to zaboravimo, jedna prelepa zemlja. Svaki put kada otkrijem novi predeo, posetim neku manifestaciju, probam ukusno tradicionalno jelo ili čujem dobar lokalni bend, ja se obradujem. Mogu da kažem da sam obišao skoro svaki kutak zemlje i da me već svuda pomalo prepoznaju. Ljudi vole kada ih posetimo, poklonimo im pažnju i priču o njima pustimo u etar, prikažemo "Molitvu pod Midžorom", berbu vina u Novom Bečeju, loznički festival "Lila Lo"... Zbog toga smo verovatno i daleko popularniji u unutrašnjosti nego u Beogradu - kaže autor i član "Fidžeta" Srbija, "esnafskog" udruženja turističkih novinara.

Radmilo je gotovo jedini član "posade" koja je TV morem "zaplovila" pre 14 godina. Dugo je pripremao teren da pokrene turističku emisiju ili novine, ali nije nailazio na razumevanje okoline. Jedino je urednica TV Metropolis Ljubica Urošević odmah imala sluha i tako je "Srbija koju volim" počela da živi.

- Snimatelj i ja smo, doduše, krenuli uz pomoć štapa i kanapa, od neke "drljave" kamere i sa imenom emisije koja je na početku svima bila trn u oku. Onda su počeli da kradu naziv i malo ga prerađuju. Ali navikao sam na to još ranije, kada su mnoge kolege iz mog elaborata o slaganju hrane i pića počele da snimaju emisije. Pa sve je to Srbija koju volimo - kaže Radmilo i dodaje kako je zapravo uvek voleo da sa mlađim kolegama podeli sve što zna, jer je dobro da u svemu postoji saradnja "veća ratnika" i "veća staraca".

Danas je njegova emisija svojevrstan turistički brend, koji bi, ne krije, bio dinamičniji kada bi bilo više novčanih sredstava i ljudi. Ovako, on je i scenarista i voditelj i reporter, često i jedini snimatelj na terenu, a svakako jedini kuvar u segmentu koji se odigrava u njegovoj kući u Zemunu.

- To je mnogima omiljena rubrika, jer na "pendžeru", uz razgovor sa zanimljivim gostom, pripremam jelo po receptu moje bake Mice, dok komšija Pagi svira na gitari - kaže Bumber.

Dok snima ovu rubriku, Radmilo zapravo uživa, jer mu kuvanje ide od ruke, kao i svima u njegovoj porodici. Ali posebno je to sa ljubavlju i umećem radila baka Mica, čija je jela obožavao i sam Branislav Nušić.

- On je voleo da nedeljom dođe kod mog dede, kada bi baka pripremala pravi nedeljni ručak, sa domaćom supom, rinflajšom i mesom. Posle toga bi Nušić prilegao da odmori u gostinskoj sobi, a pre toga obavezno lupio rukom po stomaku i rekao: "Gospa Mico, ručak ti je bio sjajan" - priseća se sagovornik "TV novosti" anegdota sa porodične adrese.

Zato Radmilo u emisiji uvek spomene baku Micu, po kojoj ga prepoznaju čak i gledaoci iz Bugarske, koji su zbog nje jednom na granici propustili čitavu grupu putnika.

- Bugarska policajka je samo rekla: "To je baka Mica", i pustila nas da uđemo u zemlju - priča kroz smeh novinar.

A taj osmeh je ono po čemu je Radmilo prepoznatljiv. Pitaju ga često da li se umori, da li se zasiti rada, terena i ljudi. I uvek svi dobiju isti odgovor: "Ne".

- Višak godinica i kilograma je očigledan, ali važniji od toga su duh i volja. Dokle god nešto radite s ljubavlju, nema greške. Uostalom, turizam je toliko vrcav i meni je uvek u interesu da se to oseti u emisiji. Niko ne voli da gleda niti da putuje negde gde je tmurno, gde su ljudi namrgođeni. Svima nam je potrebno malo svetla u mraku koji živimo. Nije teško da ga napravimo, zar ne?! - kaže autor i nada se da će njegova unuka nastaviti život emisije "Srbija koju volim".


NAGRADA "MARKO POLO"

IAKO se ne hvali nagradama, pa ni uglednim "Turističkim cvetom" koji je dobio za doprinos turizmu u zemlji, Radmilo ne krije da ga je prijatno iznenadilo priznanje Udruženja turističkih novinara Hrvatske. Usred Zagreba, zbog priloga o zagrebačkom adventu, autor emisije "Srbija koju volim" je pre dva meseca dobio zavidnu nagradu "Marko Polo".


IZ TURIZMA U NOVINARSTVO

RADMILO je u novinarstvo ušao pravo iz turizma, za koji se školovao, u kojem se kalio i ispisao uspešne biografske crtice, sa radom u Poreču kao kulminacijom. Čak je i, kao sin jedinac iz Beograda, među prvima pokrenuo priču o seoskom turizmu. Ali on je, uprkos tome, zapravo ceo život bio i u svetu medija. Roditelji su mu radili u Radio Beogradu, živeo je preko puta te zgrade, odrastao uz bardove novinarstva koji su ga cinkarili kada bi na ulici razbio prozor loptom, a kasnije se družio sa njima u čuvenom "bermudskom trouglu" kafana - "Pod lipom", "Grmeč" i "Šumatovac".