POZNATI srpski frulaš Bora Dugić proslaviće 50 godina umetničkog rada na koncertu "Kraljevi frule", 23. maja u beogradskoj "Kombank dvorani", gde će učestvovati još dvojica umetnika - kavalista Teodosi Spasov iz Bugarske i Rumun Madalin Luka, koji svira Panovu frulu. Pratiće ih Kragujevački narodni orkestar Bobana Prodanovića i hor "Kolegijum muzikum", a Dugić najavljuje da će se, pored instrumentalne, čuti i vokalna muzika.

- Ideja o ovakvom koncertu dugo postoji - otkriva Bora za "Novosti". - Pokušao sam da je realizujem, tako da "kraljevi frule" budemo George Zamfir, Teodosi Spasov i moja malenkost. Smatrao sam da Balkan i Srbija imaju izuzetne soliste u svim varijantama u kojima se frula javlja. Imamo arhetip Panove frule, i to u Rumuniji i Moldaviji, zatim kaval, koji se svira od Bliskog istoka do Balkana, gde se veoma pažljivo neguje, i to u Bugarskoj, Makedoniji, i ponegde i u ostalim delovima Balkana. Srpska frula je u poslednjih 50 godina doživela svoju renesansu, ne samo kod nas, već i u Rumuniji. Gospodin Zamfir je ove godine veoma zauzet na turnejama, pa je sa nama rumunski majstor mlađe generacije Madalin Luka.


PROČITAJTE JOŠ - Bora Dugić kralj frule


* Šta može publika da očekuje u četvrtak?

- Biće, sigurno, zadovoljna, jer nema često priliku da vidi ovakav spektakl. Koliko je ovaj događaj značajan za kulturu, dokaz je to što je RTS medijski pokrovitelj koji će snimiti ceo koncert.

* Hvalite kolege s kojima ćete deliti binu?

- Teodosi je genijalan umetnik na kavalu. Njegov stil je apsolutno unikatan. Već smo sarađivali. Gostovao je u Srbiji, kao i ja u Plovdivu, gde smo nastupali sa Simfonijskim orkestrom bugarske televizije. Madalin je specifičan umetnik na Panovoj fruli, poznat po eksperimentima sa elektronskim dodacima zvuku svog instrumenta.

* Šta predstavlja frula za vas?

- Postala je deo mene i deo mog identiteta. Po njoj sam postao prepoznatljiv, i to je nešto što bi svako poželeo da bude. Prošao sam sve faze muzičke kulture, ali i prošao znatan deo sveta, a to se samo poželeti može. Svirao sam u najvećim svetskim dvoranama, poput Sidnejske opere, pariskog Site de la musique, u Montreu, Moskvi, Vavilonu, teatru "Glen Guld" u Torontu...

* Bilo je i teških trenutaka u karijeri?

- Ma kakva tegoba da vas snađe, ona je ništavna u odnosu na muziku, jer je muzika lekovita.

* Jeste li se nekad umorili?

- Moj princip je da se, u tim momentima, kratko odmorim i idem dalje. Kolebljivost zbog malih tegoba se apstrahuje.

* Imate li nedosanjane snove?

- Naravno, ali smatram da je život, uglavnom, dovoljan da svoje želje ostvarite i snove odsanjate.

* Koje koncerte pamtite?

- Mnogi su ostali u sećanju, poput nastupa u Londonu, kao i sa Jelenom Tomašević na "Evrosongu".

* Koje instrumente volite, pored frule?

- Volim violinu, harmoniku, klavir...PROČITAJTE JOŠ - Bora Dugić: Frula se najlepše ljubi* Titulu "kralja frule" dobili ste lane na Saboru frulaša u Prislonici kod Čačka?

- Prislonica je kraljevstvo frule, i mi se trudimo da tako i ostane. Organizator Zoran Rajičić i moja malenkost, kao starešine, uz pomoć naših saradnika, imamo razloga za zadovoljstvo, jer je ova manifestacija deo srpske nacionalne kulture, i kao takva ima budućnost. Pomenuću i "Prvu frulu Šumadije" u Rači, koja je moj zavičaj. Ona je deo uklopljen u Prislonicu i tako će i ostati.

* Vidite li naslednike među mladim frulašima?

- Naslednik može da bude samo onaj ko uspe da stvori svoj, originalni stil i sopstvene kompozicije na narodne teme. Imitacija nije originalnost, i kao takva se ne može održati, niti imati adekvatnu muzičku vrednost.

* Imate li omiljenu kompoziciju?

- Jedna od mnogih koje volim je Šubertova "Pčelica", teška kompozicija sa dosta hromatike, kao i Bahova Badinerie, koja pleni sjajnom melodikom. Zatim, rumunski Martshor, ali i "Pašona", koja spada u najlepše srpske kompozicije.

* Postoji li recept za uspešnu karijeru?

- Budi skroman i uporan. Poštuj druge da bi oni poštovali tebe.

I sina ste "zarazili" muzikom.

- Porodica je stub života i zdravlja. Želim svakom da mir traži samo među svojima. Moj sin je moj ponos. Iako živi daleko od nas, u Americi, sa svojim sinovima od pet i dve godine, i suprugom, farmaceutom, stalno smo u kontaktu. Kad god odem u Njujork uradimo neku numeru sa srpskim sadržajem u modernom ruhu. Tako naša muzika ulazi u univerzalnost i postaje pitka i onima koji ne znaju gde je Srbija.


MADALIN LUKA: ZA DUŠU PUBLIKE

RUMUN Madalin Luka, umetnik nove generacije, donosi svež pristup tradicionalnom instrumentu, Panovoj fruli.

- Počastvovan sam što sam deo velikog koncerta sa sjajnim muzičarima - kaže Luka. - Veoma se radujem konceptu gde su srpska, bugarska i rumunska muzika zajedno na jednom mestu. Repertoar koji ću da sviram je tradicionalna rumunska muzika iz raznih delova zemlje. Nadam se da će moja muzika da dodirne dušu publike.