Čuvari muzičkog nasleđa u Kolarcu

V. N.

petak, 05. 01. 2018. u 18:15

Чувари музичког наслеђа у Коларцу

Foto promo

Koncert "Srbskih pravoslavnih pojaca" 12. januara u Kolarčevoj zadužbini. A kapela sastav, koji čine pet muških i tri ženska vokala, predstaviće se publici novim repertoarom

TRADICIONALNI koncert "Srbskih pravoslavnih pojaca" pod nazivom "Čuvajmo svoje nasleđe", biće održan 12. januara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja (karte 600 dinara). A kapela sastav, koji čine pet muških i tri ženska vokala, predstaviće se publici novim repertoarom, u tri bloka - duhovni, nacionalni i etno, a pojedine pesme biće izvedene uz flautu, violine, violončela i harmonike instrumentalnog sastava "Orlec".

Pročitajte još: SVEČANO PREDSTAVLjEN: “Stenvej” u Kolarcu (FOTO)

- Pesme koje smo pripremili za naš četvrti beogradski koncert nose jaku emotivnu snagu u rečima, a ta snaga postaje još veća kada se numere izvode takozvanim grlenim pevanjem - kaže Marko Kačarević, član "Srbskih pravoslavnih pojaca". - Trudimo se da izvođenjem upoznamo narod sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način omogućimo da ovakav vid muzike postane deo popularne kulture dostupan svima. Samo tako ćemo moći da sačuvamo naše nasleđe.

Pročitajte još: Ivo Pogorelić omađijao i publiku i muzičare (FOTO)

Pevačka grupa "Srbski pravoslavni pojci" nastala je 2011. kada su četiri prijatelja, kolege sa Teološkog fakulteta, rešili da pesmom ulepšaju crkvena bogosluženja. Bave se očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike, prvi solistički koncert održali su 2014. u holu Narodne banke Srbije u Beogradu, a njihov nastup 2015. na Kolarcu oborio je rekord posećenosti u toj dvorani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije