U TRAGANJU ZA DECOM SVAKI DETALJ BITAN: Evo šta sve rade inspektori Odeljenja za potrage MUP u potrazi za nestalim maloletnicima (FOTO)

S. VIDAČKOVIĆ

26. 04. 2021. u 11:11

GOTOVO svake nedelje u Srbiji nestane neko dete. Portale preplave slike maloletnika za kojim se traga... i dok roditelji mole za pomoć, policija je danonoćno na terenu.

У ТРАГАЊУ ЗА ДЕЦОМ СВАКИ ДЕТАЉ БИТАН: Ево шта све раде инспектори Одељења за потраге МУП у потрази за несталим малолетницима (ФОТО)

Foto: Arhiva "Novosti"

Odeljenje za potrage za nestalim licima Policijske uprave za grad Beograd skoro svakog dana dobija prijave, a vikendom ponekad beleže i više od 10. Osim za nestalim maloletnicima, ovo odeljenje traga i za punoletnim građanima koji su, iz nekog razloga, otišli od kuće. Tokom prošle godine, kako, za "Novosti", ističu u ovom odeljenju, potrage u Beogradu su u 95 odsto slučajeva okončane uspešno.

Prema rečima policijske inspektorke iz beogradskog Odeljenja za potrage Nadežde Spajić, u najvećem broju slučajeva, maloletnici samovoljno odlaze od kuće. Motivi su razni - svađa sa roditeljima ili drugim članovima porodice, loše ocene u školi, ljubavni problemi... Do pre nekoliko godina, čekalo se i do 48 časova da se krene u potragu za decom. Posle uvođenja Tijaninog zakona, u potragu za maloletnicima kreće se odmah.

- Sada ne postoji nikakav rok, roditelji odmah mogu da podnesu prijavu o nestanku - govori inspektorka Spajić. - Kada dođu, kažu nam kakav je problem posredi, mi proveravamo u našoj evidenciji, da li su ga kolege već negde legitimisale, da nije hospitalizovana osoba, sve u zavisnosti od toga kakva je ličnost u pitanju. Ukoliko je osoba psihički labilna, proveravamo i psihijatrijske ustanove, sve pre nego što unesemo prijavu u sistem. Moramo da znamo da li su roditelji razvedeni, kakvi su porodični odnosi, da li je dete možda kod drugog supružnika, da li je ponelo mobilni telefon sa sobom, ima li dokumenta, da li je ostavilo neku poruku pre izlaska iz kuće. Sve to nam je mnogo važno.

Foto: Nikiola Skenderija

Inspektorka Nadežda Spajić

Naša sagovornica kaže da majke i očevi ponekad nisu svesni koliko sitnice mogu da doprinesu brzini pronalaska deteta. Važno je da policijskim službenicima kažu da li su primetili promene u ponašanju kod deteta, da li je ono često bilo aktivno na društvenim mrežama, da li je i sa kim razgovaralo telefonom. Dok traje razgovor inspektora i roditelja, policajci su već na terenu, pretražujući prvo mesta gde je nestali maloletnik voleo da ide - kafiće, parkove, okolinu škole... Takođe, obaveštavaju se i policijski službenici na teritoriji cele države, a proveravaju se i granični prelazi. Dešavalo se da jedan roditelj odvede dete preko granice, a drugi dođe u policiju i prijavi nestanak, ali takva situacija onda prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad.

"AMBER ALERT" - MAČ SA DVE OŠTRICE

SISTEM "Amber alert" je sistem koji postoji u nekim državama, njime se predlaže da o svakom nestanku maloletnog lica bukvalno "bruje" svi mogući mediji, da se prekida svaki TV program, da u vozilima gradskog prevoza i na bilbordima bude slika te osobe. To je, kaže Spajićeva, mač sa dve oštrice:

- U minuti možemo da imamo bezbroj različitih informacija, pa da nastane opšta konfuzija. Da i ne pomišljamo šta bi bilo kad bi u jednom danu nestalo dvoje ili više dece.

- Kada maloletnici sami odu od kuće, teško im je ući u trag jer oni ne žele da budu pronađeni. Isključe telefon, bace karticu. Kada je prošle nedelje usred noći kod Vukovog spomenika pronađen maloletnik bez jakne, umoran i iscrpljen, policiji je bilo jasno da se radi o dečaku za kojim se traga. Kada se dete pronađe, ukoliko ima dokumente, proverava se odmah, a ako nema ličnu kartu, vodi se u stanicu. Tada se pozivaju roditelji ili staratelji kako bi ga identifikovali. Dešavalo se da roditelji prijave nestanak, policija pronađe maloletnika, a porodica neće da ga preuzme. Mi ih pitamo zašto su uopšte prijavljivali, a oni kažu: "Pa da ne budem odgovoran ako mu se nešto desi". Iskreno, budemo šokirani takvim stavom roditelja.

Naša sagovornica ističe da u zakonu nedostaje poseban član kojim bi bilo tačno definisano šta je nestanak, u kom roku se deluje i ko sve može da prijavi, bez obzira na to da li je reč o maloletnim ili punoletim osobama. To bi smanjilo zabune među ljudima, pa se ne bi dešavalo da neko dođe u policiju i prijavi nestanak rođaka, samo zato jer ga nije video nekoliko godina! Ili, kada punoletna, psihički zdrava osoba ode od kuće usled loših porodičnih odnosa, a roditelji prijave njen nestanak.

Koliko će policijskih službenika izaći na teren, koja teritorija će se pretraživati, zavisi od slučaja do slučaja. Inspektorka Nadežda Spajić zaključuje da bi zdravstvene i socijalne institucije trebalo da imaju još bolju saradnju i povezanost sa policijom, kako bi u MUP odmah stizale informacije da li je neka osoba za kojom se traga hospitalizovana ili je zbrinuta u neku od ustanova socijalne zaštite. Tada bi se izbegli slučajevi da Interventa jedinica pronađe tinejdžera u dva sata ujutro, a da Centar za socijalni rad koji je prijavio nestanak, neće da primi dete, jer "nisu nadležni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima