U "SRPSKOJ TOSKANI" CENA KUĆE VEĆ OD 13.000 EVRA: Nadomak Beograda nalazi se prava oaza za hedoniste (FOTO)

Novosti online

24. 04. 2021. u 14:04

ŠUMADIJSKI gradić Topola, udaljen malo više od 75 km od Beograda, prava je oaza za uživanje i odmor, ali i pokretanje poljoprivrednog biznisa. Prati ga epitet "srpska Toskana", a gotovo sva sela oko Topole poznata su po voću i vinogradima.

У СРПСКОЈ ТОСКАНИ ЦЕНА КУЋЕ ВЕЋ ОД 13.000 ЕВРА: Надомак Београда налази се права оаза за хедонисте (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ukras Topole je svakako i Oplenac, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, ispod kojeg se pružaju nestvarni, suncem okupani vinogradi kada je letnja sezona. Tu je i istoimeni hotel, koji u sezoni poseti na hiljade turista iz Srbije, ali i stranaca.

Mesto je doživelo dodatnu popularnost sada, kada se emituje serija "Aleksandar od Jugoslavije", a ulica koja vodi ka fudbalskom stadionu na uzvišenju, gde su locirane lokalne vile, poznata je i kao "Dedinje Topole".

Zanimljivo je, recimo, da samo selo Lipovac ima čak deset svojih vinarija. Otkud takav potencijal? Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vetrova čine da grozd bude izuzetno sladak, ukusan i mesnat, pa se upravo tu prave i najkavlitetnija vina u Srbiji.

Tražnja za kućama raste

U poslednje vreme sve je više interesenata za nekretnine oko Topole, a ima i kupaca iz Vojvodine, koju je Šumadija očarala. Srpska Toskana je ujedno i dobro snabdevena, a kuće se nalaze već za 13.000 evra.

U aktuelnim oglasima trenutno možemo naići na jednu takvu nekretninu, smeštenu u selu Natalinci, koja ima 50-ak kvadrata. Po istoj ceni se prodaje i, kako se navodi, "seosko domaćinstvo", koje zauzima 70 kvadrata. Raspon cena je veliki: od 25.000 evra do 70.000 ili 80.000 evra.

Zbog blizine, ne samo Beograda, već i Mladenovca i Aranđelovca, pa i Kragujevca, Topola je sve konkurentnija i atraktivnija. Tu je i planina Rudnik, podno koje se nalazi veliki broj sela i porodičnih kuća. Na tranzitu za Kragujevac prodaje se kuća od 150 kvadrata za svega 25.000 evra.

Bazeni kao posebna atrakcija

Šumadija se poslednjih godina prilično razvija: oko Topole su dobro povezani gradovi, popularne planine (ne treba zaboraviti Bukulju), ali i turistička ponuda. Recimo, selo Natalinci udaljeno je oko 14 km od sela Ovsište, u kojem se nalaze predivan kompleks "Sunčani breg".

Zatim, nadomak srpske Toskane su i bazeni Vile Aleksandar, bazeni Baikal. Kada biraju lokaciju gde će kupiti vikendicu, ljudi sve uzimaju u obzir. Ako već nemate svoj bazen u dvorištu, zašto ne biste posetili neki obližnji javni bazen ili spa centar. Za ljubitelje vina, treba pomenuti da je vinski turizam veoma razvijen.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)