BEK POD OBRUČIMA, EKSPERT U NAUCI: Nišlijka Emilija Stojanović svrstana među 10 najboljih svetskih istraživača u oblasti košarke

J. ĆOSIN

09. 03. 2021. u 13:25

MEĐU 10 najboljih svetskih istraživača u oblasti košarke, ove godine našla se doktor nauka Emilija Stojanović (28), naučnica iz Niša.

БЕК ПОД ОБРУЧИМА, ЕКСПЕРТ У НАУЦИ: Нишлијка Емилија Стојановић сврстана међу 10 најбољих светских истраживача у области кошарке

Foto Privatna arhiva

To je objavljeno na prestižnoj akademskoj listi Expertscape, koja obuhvata 256 naučnih disciplina i svake godine rangira istraživače i institucije iz celog sveta prema njihovoj stručnosti i ekspertizi u biomedicinskim temama.

Stojanovićeva je nedavno bila na čelu tima koji je kroz međunarodno priznat rad utvrdio da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena, trening sa opterećenjem,  uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije, već da uzrokuje sindrom "sportskog srca". Ovo istraživanje objavljeno je u prestižnom američkom časopisu za ehokardiografiju i drugo je u svetu o ovoj temi.

Iako je u svet nauke ušla tek pre četiri godine, kada se oprostila od košarkaške karijere i posvetila nauci, Emilija je uspela da za to vreme doprinese međunarodnom ugledu naučnika iz Srbije. Njena istraživanja koja, između ostalog, pokazuju kako kofein utiče na organizam sportiste, kada ga je najbolje uzimati, zatim da li je moguće nadomestiti manjak vitamina D u organizmu tabletama, kakvi su rezultati kod onih koji su ga uzimali u okviru istraživanja i onih koji nisu..., objavljena su u prestižnim međunarodnim časopisima što ju je i rangiralo u prvih 10 u svetu.

Foto Privatna arhiva

- Za četiri godine sam dostigla da budem na toj listi na osnovu objavljenih radova i istraživanja o košarci. Jedno od istraživanja koje sam radila je suplementacija vitamina D i došli smo do toga da je placebo grupa imala ekstreman pad nivoa vitamina D u serumu, dok je grupa koja ga je uzimala imala poboljšanje i uspeli su da održe visok nivo vitamina.

Istraživanje sa kofeinom pokazalo je da je najbolje kafu piti samo ujutru, od 10 do 12 časova. Naredno istraživanje na kojem trenutno radim jeste uticaj neuromišićnog treninga na smanjenje mogućnosti povreda u košarci. Cilj mi je da vidim da li taj trening program koji, će zapravo biti standardni deo zagrevanja, može da se koristi kao prevencija i zaštita od povređivanja - priča za "Novosti" Emilija Stojanović.

TRENINZI NEZAOBILAZNI

EMILIJA Stojanović je uspešnu košarkašku karijeru zamenila još uspešnijom naučnom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja pre četiri godine, dok je igrala za francuski košarkaški klub. Ona, međutim, otkriva da se od sportskog života nikada neće odvojiti, da su redovni treninzi i dalje neraskidivi deo njene svakodnevice, te da gotovo svakog dana dva sata posveti trčanju i vežbama.

Ona trenutno radi kao naučni saradnik Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, gde je i diplomirala na osnovnim studijama. Istovremeno privodi kraju doktorske studije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a kao gostujući istraživač drži predavanja i na fakultetu u Bratislavi. Dobitnica je i nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za 2019. godinu.

SPORTISTA Emilija (prva sleva) osvajala brojne trofeje u zemlji i inostranstvu, Foto Privatna arhiva

- Nedavno sam aplicirala na nekoliko projekata, kao i za postdoktorske studije u Švajcarskoj, i ako tu prođem, neke buduće planove praviću na osnovu toga - otkriva nam ova mlada naučnica.

Kada je reč o međunarodno priznatom radu i istraživanju oko najzahtevnijih oblika vežbanja i preoblikovanja ženskog srca, naša sagovornica kaže:

- Zainteresovali smo se za ovu temu i došli do rezultata koji su pokazali da trening sa opterećenjem usmeren na fizički izgled i zdravstveni status, ali i pauerlifting kao najintenzivniji oblik vežbanja, dovode do određenih strukturalnih promena srca koje predstavljaju normalnu fiziološku adaptaciju odnosno sindrom sportskog srca. Zaključak našeg rada je da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, kod mladih žena ne dovode do oštećenja srčane funkcije. Osim toga, izneli smo i neke specifične preporuke kardiolozima pri ehokardiografskim pregledima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere