NA ROĐENJU IMALA "0", SADA "A" KRVNU GRUPU: Novi dokaz Violentine Tomić Ašković u osporavanju roditeljstva formalnoj majci

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

30. 12. 2020. u 12:00

VIOLENTINA Tomić Ašković iz Svilajnca, prva žena u Srbiji koja je nedavno tužila svoju formalnu majku, osporavajući joj biološko majčinstvo i tražeći DNK analizu, tvrdi da je oteta po rođenju iz porodilišta u Kragujevcu i da je došla do dokaza koji to mogu da potvrde.

НА РОЂЕЊУ ИМАЛА 0, САДА А КРВНУ ГРУПУ: Нови доказ Виолентине Томић Ашковић у оспоравању родитељства формалној мајци

Violentina Tomić Ašković / Foto Privatna arhiva

Prema dokumentaciji, rođena je 3. avgusta 1978, a majka se porodila pod devojačkim prezimenom. Iz dokumenata se vidi da je beba primila be-se-že vakcinu posle četiri dana, a u porođajnom protokolu stoji i broj te vakcine. U dokumentaciji piše i da joj je po rođenju utvrđena nulta krvna grupa. Kao dobrovoljni davalac krvi, ova četrdesetdvogodišnja žena ima potvrdu Zavoda za transfuziju da je - A pozitivna!

- Jasno je da nisam ta beba rođena sa nultom krvnom grupom i zato sam sudskim putem tražila DNK analizu. Održano je pripremno ročište i moja formalna majka zahtevala je da se utvrdi da nemam poslovnu sposobnost. To je bilo 22. oktobra. Pre nedelju dana dobila sam obaveštenje Centra za socijalni rad u Svilajncu da imam poslovnu sposobnost, dakle, nisam luda, kao što ona tvrdi, pa sada čekam nastavak suđenja - kaže Violentina.

U međuvremenu, podnela je krivičnu prijavu protiv žene koja se vodi kao njena majka i N. N. lica Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu zbog sumnji da je oteta iz porodilišta. Objašnjava da se policija obraćala njenoj formalnoj majci, ali je ona tri puta navodno odbila da da DNK uzorak.

Violentina, majka troje dece, priča da je oduvek sumnjala da ne živi sa biološkim roditeljima, jer su prema njoj, kako tvrdi, bili grubi, za razliku od odnosa prema mlađem bratu. Posebno je bila zbunjena kada je, sa 18 godina, otišla da izvadi ličnu kartu. Rekli su joj da ne može da dobije dokumenta jer nema jedinstven matični broj, ni državljanstvo!

- Imala sam zdravstveni karton, ali bez JMBG. Bez matičnog broja sam bila upisana i u školu. U opštini su mi našli nekakav polupopunjen izvod iz matične knjige, gde su mi kao roditelji upisani formalni majka i otac, ali nije bilo njihovih matičnih brojeva. Na njemu je pisalo i moje ime, ali je na mestu datuma rođenja i JMBG bilo prazno polje. PU Vrnjačka Banja mi dodeljuje naknadno matični broj i državljanstvo, i to ne kako bi trebalo, po mestu rođenja, već po prebivalištu, 1996. godine. Videli smo da je nešto dodatno upisivano za državljanstvo 2002, ali ne znamo šta je to - kaže Violentina.

VODI SE KAO STRANAC?

ZANIMLjIVO je, navodi Violentina, da se u pasošu, u šifrarniku, ova žena vodi kao stranac koji je dobio SFRJ državljanstvo. Interesantno je, takođe, da je 2014. godine, kada je tražila izvod iz matične knjige, opet dobila dokument bez JMBG.

BE-SE-ŽE VAKCINA

VIOLENTINA nam se obratila sa sumnjama da je ukradena iz porodilišta. Osim što se njena krvna grupa razlikuje od krvne grupe bebe koju je rodila njena formalna majka, prilikom istrage došli smo do podataka da u kartonu vakcinacije u Vrnjačkoj Banji piše da je primila, 28. januara 1980, be-se-že vakcinu. Pošto ne može dva puta da primi ovu vakcinu, i ovo bi mogao da bude dokaz da ona nije ta beba sa porođaja - kaže predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović, član Vladine komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...