IZ TIMOVE SLAVINE TEČE DOBROTA: U selu Potočić, nadomak Prokuplja, popravljena stara česma i podignut monumentalni spomenik pomirenja

D. VUJIČIĆ

09. 11. 2020. u 14:21

RATOMIR Timotijević Tim, pesnik, privrednik i stvaralac - ispunio je san. U rodnom selu Potočić, nadomak Prokuplja, poslednjeg dana oktobra otkriven je velelepni spomenik sa spomen-česmom posvećen poginulim i interniranim braniocima Srbije iz tog mesta od 1912. do 1999. godine, koji je on sam isfinansirao.

ИЗ ТИМОВЕ СЛАВИНЕ ТЕЧЕ ДОБРОТА: У селу Поточић, надомак Прокупља, поправљена стара чесма и подигнут монументални споменик помирења

Radomir Timotijević Tim / Foto Ž. Knežević

Hteo je Timotijević da napravi crkvu i posveti je Svetom Jovanu. Čak je i patrijarh Irinej bio u selu i osveštao temelje 2002. godine, ali isprečio se srpski inat. Jedan od onih čiji je bio komad zemlje od 15 ari gde se crkva imala "raspeti", nije dao taj komadić ni za kakve pare.

Tim nije odustao. Na mestu gde je njegov deda po majci Vojislav Milojević, tada narodni poslanik u Skupštini Moravske banovine napravio česmu za namernike, on je dodao velelepni spomenik pet sa pet metara. Prethodno je pronašao gde su u zemlji pukle keramičke cevi iz kojih su sa starog izvora nekad točile vode, spojio ih je nanovo i tako je selu vratio i česmu koja je 50 godina bila van funkcije.

Otvaranje česme u Potočiću / Foto Privatna arhiva

- Postojeća česma je bila u trouglastoj formi. Zub vremena i ljudska nemarnost učinili su da ona presahne, baš kao što se i naše selo polako gasilo. Česmu smo prvo popravili i nadogradili spomenik sa ikonom Svetog Jovana i časnim krstom. Crvene granitne ploče simbolizuju prolivenu krv za slobodu otadžbine. Na njima je izgraviran grb Kraljevine Srbije, zatim zvezda petokraka i biljka srpska ramonda - objašnjava Tim. - San mi je bio da pomirim istoriju u ovom kraju. Četnike, partizane, ateiste i vernike koji su ginuli za slobodu. A, akademski vajar Čedomir Ristić je "krivac" što svi kažu da je česma sada umetničko delo. Ponosam sam što je na otvaranje spomenika došao komandant Kopnene vojske VS general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, ljudi iz Subnora, sveštenstvo...

DONACIJA ZA GVOZDENI PUK

Spomenik junacima

- U SLAVNU istoriju Toplice upisana su imena žitelja Potočića, koji su se borili za slobodu svog potomstva i cele Srbije od 1912. do poslednjeg rata 1999. godine. Ova spomen-česma nastala je kao simbol rešenosti potomaka slavnih boraca iz Potočića da sačuvaju sećanje na pretke. Ovde su upisana imena vaših komšija, rođaka. Zahvalnost pripada svima vama iz Potočića što ne zaboravljate - kazao je Dejan Tonić, zamenik načelnika Prokuplja, na otkrivanju spomenika. - Hvala Timotijeviću što ne zaboravlja Topličane i pomaže celoj Toplici. Zahvaljujemo mu se i za donaciju koju je dao za izgradnju spomen-parka junacima Gvozdenog puka u Prokuplju.

Na spomeniku u Potočiću našlo se ime i jednog od poginulih meštana u NATO agresiji.

Priča o pesniku Timotijeviću više je od spomenika i česme bez obzira na njegov monumentalni izgled. Radio je gotovo ceo život na železnici, gde je postao ekspert za integralni transport robe. Uz rad je stekao diplomu Saobraćajnog fakulteta, pa FON-a. Milijarde kontejnera sa robom prolazile su bivšom zemljom, a dobar deo tog transporta nadgledao je Tim. Radio je potom u Milanu i Londonu kao kargo operater, ali kako veli, život mu je odredila poezija i prva pesma "Moj Dunave" koju je napisao suprugi Gagi u Negotinu.

- Čovek treba sam da odredi kad mu je prošlo vreme da juri novac i da se posveti stvarima koje život čine potpunim - govori Tim. - Moje društvo danas uglavnom čine pesnici i pisci iz Kluba književnika, koji mi pomažu da održim živim Pesnički salon "Đura Jakšić", koji sam na 80 kvadrata adaptirao u mojoj zgradi. Najmanje dva puta mesečno održavaju se susreti pisaca i to je zaista svetkovina duha. Poslednja naša knjiga je "Tim i prijatelji", pesme nas 50 autora iz Toplice i sa istoka Srbije. Tu su Ršum, Adam Puslojić, Drainac, Miljurko, uz njih i Zoran Radmilović i Goran Sultanović, Toma Zdravković, Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije...

Ne zna Tim tačno da objasni šta ga tera da bude i pesnička majka i seoski dobrotvor. Citira Orsona Velsa: "Jedino uz pomoć ljubavi i prijateljstva možemo bar na trenutak da stvorimo iluziju da nismo sami."

- Nije lepo da rangiram ljubav, ali ako je išta meni na prvom mestu, to je moja ćerka Anđela. Ona mi je i tehnološka pismenost i podsetnik šta još nismo obavili i osoba koja najbolje razume zašto je važno to što naša porodica hoće da ostavi.

ANĐELIN VALCER

TIMOTIJEVIĆ se okušao i kao kompozitor klasične i narodne muzike.

- Napravio sam samo jedan CD i to za ćerkinu svadbu. Zove se Anđelin valcer i ima 14 kompozicija koje izvode pevači od Olivera Njega do Čede Markovića i Izvorinke Milošević. Tu su i "Tamburica pet" i drugi umetnici. Svi izvođači su bili prezadovoljni kompozicijama. A na Anđelinoj svadbi stvarno se veselilo.

Radomir sa ćerkom Anđelom i unucima

JOŠ RADE DRAINAC

SLEDEĆI veliki posao za koji se sprema beogradski Topličanin je postavljanje biste srpskom pesniku Radetu Draincu na Kalemegdanu.

- Od 2012. dogovaram se sa gradskim vlastima da prekoputa Milošu Crnjanskom na Kalemegdanu postavimo spomenik našem Topličaninu, velikom Draincu. U Prokuplju ima spomen-sobu, a zaslužio je muzej. U Beogradu, opet, kao da nema dovoljno sluha kad je reč o njegovoj veličini. Ne bi grad imao troškova oko spomenika, ja bih sve to isfinansirao - završava Timotijević.

Meštani Potočića zahvalni su dobrotvoru Timotijeviću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!