DELILI SMO I POSLEDNJE PARČE HLEBA: Radoljub Janković o tome kako je njegova porodica tokom rata brinula o savezničkim pilotima

V. Ilić

26. 09. 2020. u 22:30

ZORA još ne beše svanula, kada se začu neka dreka oko kuće. Istrčasmo i kao u čudu ugledasmo Amerikanca koji se padobranom zakačio za jabuku u dvorištu, i tu visi.

ДЕЛИЛИ СМО И ПОСЛЕДЊЕ ПАРЧЕ ХЛЕБА: Радољуб Јанковић о томе како је његова породица током рата бринула о савезничким пилотима

Radoljub Janković / Foto V. Ilić

Odmah smo ga primili u kuću. Posle nam stigoše još devetorica Amerikanaca i dva Engleza. A, zamislite nas devetoro u kući, i njih još toliko. Ustupili smo im svoje postelje, brat i ja smo spavali na salašu. Delili smo poslednje parče hleba. Prvo oni da jedu, a nama, deci šta ostane. Ali, nismo se mi ljutili, nama je bilo drago, znali smo i tada da činimo veliko delo. Nažalost, ono je bilo zaboravljeno sve do danas, kada su Pranjani opet dobili krila...

Ovako je za "Novosti" u subotu govorio Radoljub Janković (80), živi svedok najveće akcije spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu. Pamti svaki detalj vezan za skrivanje pilota, koji su u Pranjanima bili gotovo tri meseca. Seća se i sredine septembra 1944, kada su avionima sa improvizovanog aerodroma, avijatičari odvoženi svojim kućama.

- Kao da je juče bilo... Skupilo se beše celo selo. Čekamo avione, kao da ih i sada čujem. Bio je to tužan dan za Pranjance, jer smo se bili srodili sa avijatičarima. A, i znali smo da kada oni odu, i kada se četnici povuku iz ovog kraja, da će nam teški dani doći. Tako je i bilo... ljudi su ubijani, osuđivani bez ikakvih presuda... - ispričao nam je Radoljub.

Dodao je da je danas presrećan, baš kao i svi Pranjanci. Zato je u znak zahvalnosti predsedniku Vučiću "na svemu što je učinio za Pranjane, koji su danas postali herojsko selo", darovao flašu rakije, a šljivovicu namenjenu predsedniku SAD Donaldu Trampu, poslao je preko ambasadora Godfrija. - Nazdraviću ovom rakijom predsedniku Trampu u Beogradu - kazao je predsednik Vučić i dodao da je uveren kako će američki predsednik doći u našu zemlju.

Pranjanci su želeli da poklone i parče njihove zemlje u svom selu predsedniku Srbije, "onu koja je natopljena krvlju i znojem predaka ravnogoraca", ali se Vučić zahvalio, naglašavajući da će taj plac ostaviti selu za dalji razvoj Pranjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)