GUŽVE KAO NA PLAŽI: Bugarska uspela da od planinskog sporta napravi turistički bum

Boris Subašić

27. 09. 2020. u 06:48

LAKO je prepoznati ko je stranac a ko lokalac, na stazama oko azurnih "gorskih očiju" u bugarskom nacionalnom parku Rila.

ГУЖВЕ КАО НА ПЛАЖИ: Бугарска успела да од планинског спорта направи туристички бум

Foto: B. Subašić

Strani planinari nose duboke cipele debelih đonova, što se i očekuje na kamenjaru na visinama od 2.100 do 2.600 metara. Bugari svih generacija, pak, šetaju u patikama, a najekstremniji u japankama!

Ovde je uobičajeno da se sa pešacima na usponu po strmim stazama mešaju ljubitelji planinskog biciklizma koji na leđima nose dvotočkaše do vrhova, da bi se zatim spuštali smerovima gde i "koza pase pod ručnom". Ipak, najjači utisak na posetioca ostavljaju gužve na planinskim stazama, nalik onim na morskim promenadama usred sezone. To je uobičajeno stanje stvari na planini Rili koja je jedan od najvećih, najlepših i najposećenijih nacionalnih parkova u Evropi.

Najviše gostiju je iz Bugarske, gde je planinarenje nacionalni sport doslovno svih generacija, od beba u rančevima nosiljkama do baka i deka u poznim godinama. Uz domaćine, u doba korone najviše je Srba, jer je Rila udaljena samo oko 500 kilometara od Beograda.

U  posetu regionu planinskih jezera iznad gradića Samokova dolazi se obično vikendom. Žičarom sa lokaliteta Paničište, odakle vodi i pešačka staza, dolazi se do planinarskog doma na 2.100 metara odakle počinje mreža staza oko sedam prelepih glacijalnih jezera i po vrhovima oko njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)