SREĆU PRONAŠLA NA KOSMETU: Zbog ljubavi Jovana (25) se pre 10 meseci preselila u Kuzmin

D. ZEČEVIĆ

03. 08. 2020. u 16:00

OSEĆAM se kao da sam oduvek živela ovde, iako mi je sve novo.

СРЕЋУ ПРОНАШЛА НА КОСМЕТУ: Због љубави Јована (25) се пре 10 месеци преселила у Кузмин

Foto: D. Zečević

Kao da sam ovde rasla, sve mi je nekako lepo i osećam da pripadam ovde - kaže Jovana Savić (25), koja se pre deset meseci iz grada na Tamišu preselila na Kosmet, kada je odlučila da zasnuje brak sa Daliborom Stojkovićem iz Kuzmina, sela kod Kosova Polja.

Ostvarile su joj se, kaže, dve želje: pronašla je supruga i krstila se u Crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju. Dok objašnjava da joj nije bilo jednostavno doneti odluku da dođe na Kosmet i ovde otpočne novi život, pogotovo zbog protivljenja roditelja, Jovana kaže da se ni na trenutak nije pokajala. Naprotiv, sigurna je da je ispravno postupila.

- Oduvek sam želela da dođem na KiM. Još od malena divila sam se pričama o kosovskim junacima, kao i našim svetinjama - priča ova devojka iz Pančeva i radosno dodaje da je nedavno sa suprugom posetila manastir Zočište kod Orahovca, koji je na nju ostavio upečatljiv utisak.

Jovana, koju susrećemo u crkvi u Kosovu Polju, gde sa suprugom očekuje sveštenika da uzme krštenicu, raspoloženo objašnjava kako je Dalibora upoznala preko jedne od društvenih mreža. Dugo su, veli, komunicirali, razgovarali, dogovarali se o zajedničkom životu...

Foto: D. Zečević

ŽIVE U TROŠNOJ KUĆI

IAKO se snebivaju da govore o tome, Jovana i Dalibor su svili porodično gnezdo u staroj trošnoj kući, građenoj pre više od pedeset godina, bez kupatila i osnovnih uslova za život, dok u drugoj, novoj kući sa jednom sobom i kupatilom živi Daliborov brat sa majkom.

- Problem je u tome što je Daliborov brat veoma bolestan i njemu je neophodna nega, tako da smo suprug i ja primorani da boravimo u staroj kući - kaže Jovana, uz nadu da će bar jedno od njih pronaći posao ili da će im neko pomoći da renoviraju oronulu kuću.

- Ovo je jednostavno sudbina. Ona nas je spojila i ništa dugo - kaže Jovana. - Nekako smo se odmah pronašli. Imali smo slična interesovanja, iste poglede na svet. Iste životne planove. Zato se ja osećam kao da sam ovde živela sto godina!

I njen suprug kaže da je njihovo poznanstvo došlo spontano i da ima osećaj kao da se oduvek poznaju. Srećan je da se Jovana lako uklopila u novu sredinu i što je najbitnije - nije strahovala od dolaska na Kosmet.

- Oduševila me je samom odlukom da bez straha i nekog dramatizovanja dođe ovde da živi. Ipak je ona odrastala u drugačijoj sredini gde nije znala za strah - oglašava se Dalibor, koji je strpljivo slušao priču svoje supruge, šaleći se da su se zaljubili virtuelnim putem i da nastavljaju da žive "od ljubavi", jer su i jedno i drugo bez posla.

- Najteže nam je to što smo prinuđeni da živimo samo od mamine penzije, koja nam je jedini siguran izvor prihoda. Jovana je po struci frizerka, ali nemamo sredstava da započne samostalan posao, dok ja povremeno, kada mi se ukaže prilika, odem da radim za neku dnevnicu - priča Dalibor.

Ne namerava da odlazi sa Kosmeta i da bi zaposlenje njemu ili supruzi, značilo siguran opstanak.

Foto: D. Zečević

- Obraćao sam se svim nadležnima, ali nikako da se pronađe neki posao za mene. Radio bih bilo šta, ne biram, samo da nam obezbedi stabilan život, a ako da Bog i da proširimo porodicu - govori Dalibor Stojković.

Obilazimo sa njim Kosovo Polje, gradić nadomak Prištine, koji je nekada brojao oko 5.000 Srba, dok ih je sada u samom mestu, pored sveštenika sa porodicom, svega nekoliko. Srba još ima u okolnim sredinama, dok u njegovom Kuzminu živi oko 500 stanovnika u oko stotinu domaćinstava.

- Najteže mi je što nemamo ni imanje niti mogućnost da gajimo stoku. Zato bi mi posao zaista značio drugi život - zaključuje ovaj mladi čovek, odlučan da ostane na svom Kosmetu, sada u društvu supruge, a nada se - uskoro i sa potomstvom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...