LJUBAV AMATERA PREMA KOŠARCI POBEĐUJE

Bogoljub Grujić

19. 07. 2020. u 07:22 >> 00:18

VELIKI uspesi jugoslovenske košarke sedamdesetih godina prošlog veka - osvojena titula svetskog prvaka 1970. godine u Ljubljani, i dve evropske krune, 1973. i 1975. godine, imali su odjeka i u Banatskom Karađorđevu, selu u opštini Žitište, na putu ka susednoj Rumuniji, gde je poraslo interesovanje mladih prema ovom sportu koji je bio u velikoj ekspanziji.

ЉУБАВ АМАТЕРА ПРЕМА КОШАРЦИ ПОБЕЂУЈЕ

Foto KK Karađorđevo

Grupa karađorđevačkih studenata, u kojoj su bili Duško Vojnović, Petar Ćuk, Rade Đekić, Bogoljub Varićak, Milan Plećaš, Svetozar Petrić, Milan Mačkić i ostali, u leto 1975. osnovala je košarkaški klub Karađorđevo, prvi na teritoriji opštine Žitište.

Prvi predsednik kluba bio je dr Dušan Kovačević, a trener Rade Đekić je ekipu na prvu takmičarsku utakmicu izveo u leto 1976. godine, u okviru Međuopštinske košarkaške lige Zrenjanina. Košarkaši Karađorđeva su u toj premijernoj sezoni osvojili četvrto mesto, iako su kao domaćin igrali u susednom selu Čestereg, koje je jedino imalo betonski teren. Zahvaljujući entuzijazmu i rezultatima, već za sledeću sezonu napravljen je košarkaški teren u Banatskom Karađorđevu.

KADA su mnogi klubovi, zbog teške ekonomske situacije, prekidali takmičenje i gasili se, KK Karađorđevo je, zahvaljujući nesebičnom zalaganju igrača i trenera Milana Plećaša, odolevao svim izazovima i nikada nije prestajao sa radom. Čak je postigao najviše na planu omasovljavanja.

- Uspevamo da opstanemo, uprkos svim nedaćama burnih i nestabilnih vremena, zahvaljujući pre svega velikoj volji i drugarstvu - kaže Milan Plećaš, najznačajnije ime malog kluba sa velikim srcem.

DAUTOVIĆ

KOLIKO se isplati rad sa mlađim kategorijama, potvrđuje Đuro Dautović, mladić rođen 2001. godine, koji je ponikao u klubu iz Banatskog Karađorđeva, a poslednje dve sezone nosi crno-beli dres mlađih selekcija Partizana. Dautović je nedavno dobio poziv za pripreme reprezentacije Srbije, do 20 godina.

Amaterska ljubav prema košarci ih podstiče na nove izazove u radu. Tako je 1992. godine pokrenuta škola košarke, od tada se radu sa mlađim selekcijama i njihovim takmičenjima u ligama posvećuje velika pažnja. Danas škola košarke Karađorđeva broji preko stotinu devojčica i dečaka, koji se uspešno takmiče u različitim uzrasnim kategorijama.

Prvi trener sa profesionalnom licencom u klubu bio je Dimitrije Basta, a zatim su se smenjivali Đuro i Gojko Novaković, Bogoljub Varićak i Milan Plećaš.

Foto arhiva

Dres Karađorđeva nosili su i poznati prvoligaški košarkaši Gojko Novaković i Đorđe Budimir, koji su se godinama dokazivali u zrenjaninskom Proleteru, ali za klub najznačajnija ličnost kroz celo njegovo postojanje jeste dugogodišnji igrač i trener Milan Plećaš.

DANAS stabilan član Druge srpske košarkaške lige, Karađorđevo se krajem sedamdesetih godina borilo za ulazak u Vojvođansku ligu.

Ostao je neostvareni san jedne izuzetne generacije košarkaša koju su činili: Petar Ćuk, Bogoljub Varićak, Milan Plećaš, Svetozar Petrić, Mile Božić, Dragan Milenković, Milan Mačkić, Mile Galović, Miroslav Bubalo i drugi, da se domogne višeg ranga, tada veoma kvalitetne Vojvođanske lige.

- Zauvek će se pamtiti i prepričavati majstorice iz 1979. godine protiv ekipe Kleka i 1980. protiv Kikinde, celo selo je bilo uz košarku i košarkaše - priseća se Milan Plećaš.

Foto arhiva

Banatsko Karađorđevo spada među najmlađa naselja u Srbiji, stvorili su ga dobrovoljci iz Prvog svetskog rata. Došli su iz Like, Banije, Bosne i Crne Gore, a kralj Aleksandar im je za ratne zasluge ovde dodelio zemlju i pravo da osnuju naselje. Gradnja naselja počela je 1920, a prvi naseljenici su došli godinu dana kasnije. Mesto je dobilo ime po Karađorđu.

Kako bi mlade zadržali na selu, Banatsko Karađorđevo je, nakon otvorenog terena sa modernom tartan podlogom u dvorištu Osnovne škole "Nikola Tesla", pre dve godine dobilo velelepnu sportsku dvoranu. U njoj danas, osim Karađorđeva, svoje utakmice u Drugoj košarkaškoj ligi igra i ekipa Sveti Đorđe iz Žitišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas