U SMRT ODVELI 15 MOJIH KOSTIĆA: Svedočenje Olgice Božanić o teroru pripadnika takozvane OVK nad Srbima u opštini Orahovac pre 22 godine

D. ZEČEVIĆ

18. 07. 2020. u 13:17 >> 13:18

ZEMLjORADNIK Anđelko Kostić (62), iz Orahovca, ubijen je na kućnom pragu. Miran i povučen čovek, izdržavao je porodicu od svog rada na imanju. Kada je u noći između 17. i 18. jula 1998, čuvši pucnjavu, krenuo iz kuće da vidi šta se dešava, nije stigao dalje od praga.

У СМРТ ОДВЕЛИ 15 МОЈИХ КОСТИЋА: Сведочење Олгице Божанић о терору припадника такозване ОВК над Србима у општини Ораховац пре 22 године

Foto Privatna arhiva

On je prva žrtva napada terorističke OVK na sela Opteruša i Retimlje u opštini Orahovac koji je počeo te noći. Njegovu sahranu, naoružani do zuba, nadgledali su pripadnici OVK, a posle nje su kidnapovali žitelje ova dva sela. Među njima i Anđelkovog sina Živka (21), momka koji se tek vratio sa služenja vojnog roka.

Žitelji Orahovca i danas tvrde da je porodica Kostić jedna od onih na Kosovu i Metohiji koja je doživela najveće stradanje i tragediju, jer su teroristi OVK, tih julskih dana, ubili 15 njihovih muških glava. I u izveštaju o trgovini ljudskim organima na KiM Dika Martija, nekadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope, spominju se Srbi iz Opteruše i Retimlja koji su, po svedočenju bivših pripadnika takozvane OVK, odvezeni do mesta Kukeš u Albaniji 23. jula 1998, a među njima je bilo njih 14 sa prezimenom Kostić.

NIKO NIJE ODGOVARAO

TOKOM protekle 22 godine, samo preživeli članovi porodica ispitivani su o ovom zločinu terorista takozvane OVK. Svedoka je, nažalost, sve manje, jer su mnogi od tuge za svojom decom i bliskim srodnicima preminuli, ne dočekavši pravdu i istinu. Otišli su a nisu saznali ko je naredio kidnapovanja i ubistva njihovih najmilijih. Niko do dana današnjeg za ove zločine nije procesuiran - ispričala nam je Olgica Božanić Kostić.

- Tih dana nismo očekivali ništa osim smrti. To su najcrnji dani mog života. U danu su mi u smrt odveli 15 muških rođaka, tada sam ostala bez sve braće, bez najrođenijih Todora (33) i Lazara (26). Od njih imam samo fotografije i uspomene - sa mnogo bola govori, za "Novosti", Olgica Kostić Božanić. - Tragedija orahovačkih Srba i teror nad njima zapravo su počeli 11. jula 1998. godine, otmicom mog rođaka Jugoslava Kostića (33) na radnom mestu noćnog čuvara na brestovačkim padinama vinograda PKB "Orvin". Posle nedelju dana, u ponoć, napadnuti su i kidnapovani svi Srbi u Retimlju i Opteruši. Tada su ubijeni i otac i sin, Rajko i Cvetko Nikolić. Tela nekih od mojih Kostića pronađena su u masovnoj grobnici, jami Volujak kod Kline, aprila 2005. godine. Preuzeli smo ih 13. oktobra na prelazu Merdare. Sahranili smo ih na groblju Orlovača u Beogradu, dan kasnije.

Foto Privatna arhiva

Za vreme tog stravičnog napada na Orahovac, koji je trajao sve do 21. jula, kako nam je naša sagovornica ispričala, kidnapovano je i odvedeno u logore i zatvore takozvane OVK više od stotinu srpskih civila: žena, dece, starih i nemoćnih, kao i monaha Manastira Svetih Vrača u Zočištu.

Julske dane stradanja ne zaboravljaju ni ostali Srbi u Orahovcu, ni njihovi najmiliji.

Foto Privatna arhiva

Teroristi su presretali ljude na ulicama, gde god bi ih sreli. Kidnapovali su porodice Baljošević i Lukić iz Orahovca, od kojih su poštedeli jedino baku Krunislavu, njenu snahu i jednogodišnjeg unuka, dok su joj sina i supruga odveli sa ostalim kidnapovanim Srbima - pričaju žitelji ove enklave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna