ŠTAMPANJE U "BORBI" JE STVAR PRESTIŽA: Najstarije grafičko preduzeće u Srbiji posle Drugog svetskog rata radno obeležilo 77. rođendan

B. SUBAŠIĆ

15. 11. 2021. u 22:31

DOGAĐAJ o kome vest u poslednjih 77 godina nije odštampala "Štamparija Borba" nije se ni desio, ponosno kažu u najstarijem grafičkom preduzeću u Srbiji posle Drugog svetskog rata.

ШТАМПАЊЕ У БОРБИ  ЈЕ СТВАР ПРЕСТИЖА: Најстарије графичко предузеће у Србији после Другог светског рата радно обележило 77. рођендан

Foto Z. Jovanović

Topovi su još gruvali oko Beograda, kada su 15. oktobra 1944. grafičari složili u ramove stranice od olovnih slova i pokrenuli prese koje su izbacile prve primerke još uvek ratnih novina "Borba".

Tako je počela saga o današnjem štamparskom gigantu, kojeg era elektronskih medija nije pobedila. O tome svedoče ljudi koji i danas svake večeri nestrpljivo čekaju ispred "Štamparije" prve primerke "vrućih" "Večernjih novosti" koje mirišu na boju.

Na rođendan radile prese i pakovane novine, Foto Z. Jovanović

- Zaposlenima i rukovodstvu "Štamparije Borba" od srca čestitam 77 godina rada, tokom kojeg su postavljeni najviši standardi u štamparskoj delatnosti na ovim prostorima. Više od deset milijardi odštampanih primeraka dnevnih listova i drugih izdanja, bez dana prekida i bez obzira na okolnosti, govori o ogromnoj energiji, savesnom i ozbiljnom pristupu i odnosu prema čitaocima i klijentima. Tokom proteklih decenija saradnja sa vašom štamparijom postala je stvar prestiža, a činjenica da i ovu godišnjicu obeležavate radno, govori o profesionalizmu zaposlenih i njihovoj posvećenosti da nastave tradiciju i da očuvaju visoku reputaciju, stečenu i u najizazovnijim vremenima. Još jednom vam čestitam godišnjicu rada uz najbolje želje za dalji napredak kompanije i nove uspehe u poslovanju - srdačno je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaposlenima i rukovodstvu "Štamparije Borba" povodom 77 godina rada.

Foto Z. Jovanović

Grafičari "Štamparije Borba" su čestitke pristigle sa svih strana sveta duhovito komentarisali, da u njihovom slučaju važi slogan "Štamparija do Tokija". Pozdravi su im stigli Japana, Finske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Republike Srpske kao i iz cele Srbije: od Šapca, preko Niša do Subotice...

Među najdražim čestitkama su one koje su stigle ispod zajedničkog krova, iz "Večernjih novosti", od glavnog i odgovornog urednika našeg lista Milorada Vučelića i direktora Kompanije "Novosti" Nedeljka Krsmanovića, uz one od direktora lista "Borba" Andrije Jorgića.

- "Štamparija Borba" je svedok i učesnik burne epohe, a jubilej obeležava kao grafički gigant, na šta može biti ponosna - kaže Vladimir Gudurić, generalni direktor Štamparije.

- Sedamdeset sedam godina vođena znanjem, entuzijazmom i iskustvom, izrasla je u jednu od najboljih štamparija u regionu, uprkos činjenici da je ništa nije zaobišlo: društvene promene, dezintegracioni proces, turbulencije u poslu i životu. "Štamparija Borba" je i dalje postojna i uspravna, simbol rada i požrtvovanja. Rođena je u Beogradu pred kraj Drugog svetskog rata i danas ponosno živi na istom mestu - u Srbiji, iako je formalno promenila nekoliko država: FNR Jugoslaviju, SFRJ, i državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

Odštampali više od 10 milijardi primeraka dnevnih listova , Foto Z. Jovanović

"Štamparija Borba" je svoju sudbinu vezala za list "Borba" a potom za "Večernje novosti". Ta povezanost je opredelila njene poslovne pravce.

- Zajedno je ulagano, građeno, negovan je kult "Večernjih novosti" i borilo se za opstanak "Borbe" - kaže Gudurić.

- Recept za uspeh je bila povezanost, kao suština međusobnih odnosa svih preduzeća pod "Borbinim" krovom. Zajedno su prolazili teške trenutke, ali i zlatne godine poslovnih uspeha, unapređenje proizvodnje, izgradnju nove poslovne zgrade u Kosovskoj ulici, uvođenje najsvremenijih štamparskih tehnologija. A sve to u uslovima promene društvenih uređenja, vlasničkih odnosa, pa čak i država.

O ugledu i značaju "Štamparije Borba", koja je prevazišla obično preduzeće i postala svojevrsna institucija, svedoče čestitke za 77. rođendan koje su uputili i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sindikat grafičara i medija Srbije, Narodna skupština Republike Srpske, ministri u Vladi RS, Boris Pašalić i Vjekoslav Petričević, kao i redakcija "Glasa Srpske".

DIREKTOR Vladimir Gudurić, Foto Z. Jovanović

Štamparima koji su jubilej proslavili radno, čestitali su i njihovi saradnici iz inostranstva, predstavnici giganata grafičke industrije, Koen de Mets iz "Fudži Filma", Aleš i Boru Jerih iz slovenačkog "Komit plusa", Peter Bernardsgruter iz švajcarskog i Željko Volarić iz austrijskog "Feraga", Danijel Raser iz nemačke "Flint grupe", Edvard Grils iz finskog UPM-a, Novica Milić iz "Vortegrafa"... Iz naše zemlje: od "Glasa Podrinja" iz Šapca, sa juga Srbije iz niških "Narodnih novina" i sa severa iz "Subotičkih novina".

- "Štamparija Borba" je odolela buri vremena, žrvnju sankcija, stihiji konkurencije i naletima modernizacije - kaže Gudurić. - Uspešno je prošla i kroz težak i ozbiljan proces restrukturiranja. GP "Štamparija Borba" je organizovana kao akcionarsko društvo sa većinskim učešćem države. Nastavljajući svoj rad u promenjenim uslovima, "Štamparija" je posebnu pažnju i velike napore polagala i ulagala u tehnološki razvoj.

Zaraženi entuzijazmom i pregalaštvom onih koji su čvrsto zacementirali svoj olovni slog na ovim prostorima i danas držimo korak sa daleko bogatijim grafičkim kućama. Većina srpskih industrijskih giganata, "Štamparijinih" savremenika iz 20. veka, više ne postoji. "Štamparija" je odolela! Prošlost, sadašnjost i budućnost "Štamparije" su njeni radnici, uvek spremni da danonoćno rade, izgaraju, bore se za svaki proizvod, kao i proteklih 77 godina.

MILIJARDE PRIMERAKA

ČITAOCI koji uživaju držeći novine u rukama i ne sanjaju koliko nevidljivog rada i požrtvovanja štampara stoji iza svakog lista, kaže Vladimir Gudurić:

- Grafičari su sa novinarima stvorili veliku kuću na čvrstim temeljima, Novinsko izdavačko i grafičko preduzeće "Borba", a od 1952. se priključuje "Sport" i u jesen 1953. "Večernje novosti", koje su vrlo brzo postale najtiražniji list u zemlji. Za 68 godina njihovog života, "Štamparija" je odštampala više od šest milijardi primeraka najboljeg dnevnog lista na ovim prostorima.

ČESTITKE IZ SRBIJE

"ŠTAMPARIJI Borba" su rođendan čestitali i "Telekom Srbija", "Dunav osiguranje", EPS, Komercijalna banka, "Šedouz", Revizorska kuća "Finedit", "Revižn tim", "Lodžistik sistem", "Dejta trejd", "Bočer", "Interlou" i advokat Vladan Jevtić, kao i brojni pojedinci: Dražen Dalipagić, Manojlo Manjo Vukotić, dr Tanja Boričić, Aleksandar Marković, Zoran Milović, Dragan Blešić, Miško Miletić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)