OD ŠTALE STVORILI SEOSKI RAJ: Arhitekte Trajković iz Vranja pre 14 godina iz grada prešli u selo ne zazirući ni od teškog fizičkog rada

J. STOJKOVIĆ

01. 09. 2021. u 13:26

U TRENUTKU kada nam se Dunja rodila odlučili smo da naš mali iznajmljeni stan od tridesetak kvadrata u Vranju zamenimo većim prostorom. I odlučili smo da renoviramo seosko domaćinstvo, napušteno i oronulo, u mom rodnom selu Suvi Dol. Dunja ima sada 14 godina, i kad pogledam stare fotografije vidim koliko smo toga uradili i kako polako živimo san, ali ne odustajemo ni od novih planova.

ОД ШТАЛЕ СТВОРИЛИ СЕОСКИ РАЈ: Архитекте Трајковић из Врања пре 14 година из града прешли у село не зазирући ни од тешког физичког рада

Goran i Snežana Trajković sa dvoje mlađe dece / Foto Jelena Stojković

Ovako, za "Novosti", govori arhitekta Snežana Trajković, urednik programa u vranjskoj Školi animiranog filma. Od trenutka kada su se odlučili da iz grada Vranja odu u selo, do danas kada istinski uživaju u plodovima svog rada i stvaranja nekih lepih ambijenata i "slika u pejzažu", na svet su došli Sava (11) i Ljubica (8), a Snežana i njen suprug Goran Trajković i dalje stvaraju drugačiji svet.

Prvenstveno za svoju porodicu, ali i za prve goste koji pristižu ovih dana u njihovu oazu koja je ujedno i prvo seosko poljoprivredno gazdinstvo registrovano za turizam u ovom kraju.

Počeli su od stare kućice od blata, a potom su rekonstruisali još nekoliko objekata. Snežanim suprug Goran takođe je arhitekta ali nijedno ni drugo nisu prezali od teškog fizičkog rada. Sve što su uradili uglavnom su uradili sami.

- Sve objekte koji su bili stari više od 70 godina, rekonstruisali smo s poštovanjem. Funkcija i forma su zadržani, u kući i letnjikovcu su zidovi od nepečene cigle, kuća je zdrava i diše sa nama. Pomoćni objekti, plemnja i štala nisu imali ispunu pa su od cigle. Gotovo 80 odsto poslova smo sami uradili. Mi jesmo arhitekte ali smo usput naučili mnogo. Imali smo mnogo prakse. Pomagali su nam i roditelji kroz nesebičnu podršku i fizički rad bez koga nema života na selu. Taj život jeste lep, ali je vrlo težak i zahtevan što ljudi iz grada često ne vide - iskrena je Snežana.

Ova četrdesetpetogodišnja žena se i rodila u ovoj kući koju je obnovila i koja je sada njen dom. I prve godine života provela je u njoj okružena prirodom. U ovom seoskom domaćinstvu gosti nisu samo gosti.

Novi porodični dom / Foto Jelena Stojković

Skromni smeštajni kapaciteti sa svega osam ležajeva čine da se i te kako oseti porodična atmosfera, što je Snežani i Goranu bila ideja vodilja. Ovde gosti mogu učestvovati u seoskim poslovima i osetiti kako zaista izgleda život na selu. Za Snežanu je najvažnije što je uspela da se izbori za nešto što nije ni slutila da će biti neka vrsta njenog profesionalnog opredeljenja, ali uz pomoć Ministarstva turizma gde je konkurisala za subvencije počela je da se ozbiljnije posvećuje turizmu.

- Pristalica sam celoživotnog učenja. Stalno stičem nova znanja. Tako je bilo i sa ovim poslom naučila sam da napišem ozbiljan projekat i da napravim budžet, i uz pomoć ministarstva da se izborim za to da možemo pružati ugostiteljske usluge. Od ministarstva smo dobili subvencionisani kredit, ta sredstva vraćamo, ali po povoljnim uslovima i sa grejs periodom - kaže Snežana.

Goran je, sa druge strane, sa svojih deset prstiju napravio gotovo svaki komad nameštaja u enterijeru gde mnogo detalja asocira na kravu. Nazvali su svoju seosku kuću "Mu mu" i ne kriju da je to zato što se nalazi na mestu gde je bila štala.

Na mestu nove kuće nekada je bila staja / Foto privatna arhiva

SLOGA KUĆU GRADI

PORODICA Trajković je zauzeta gotovo celog dana i svi složno rade, jer je kako kažu to ključ uspeha svakog domaćinstva. Čuvaju životinje i gaje organsko povrće i voće. Goran izrađuje unikatni nameštaj od punog drveta, Snežana osim za svoju porodicu kuva i za goste i kako kaže neverovatno uživa u svemu tome. Deca pomažu u svim poslovima od pospremanja soba do pripreme hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...