ZANIMLJIVOSTI O PKS (2): Spojene zgrade iz različitih epoha

V.N.

02. 05. 2021. u 14:19

Obnova Komore nakon Drugog rata

ЗАНИМЉИВОСТИ О ПКС (2): Спојене зграде из различитих епоха

Foto Arhiva

• 3. avgusta 1932. godine u Kraljevini Jugoslaviji doneta je Uredba o trgovinskim, industrijskim i zanatskim komorama. Pored beogradske komore osnivaju se nove komore u Novom Sadu, Podgorici kao i u ostalim gradovima države: Sarajevu, Ljubljani, Dubrovniku, Banja Luci, Skoplju...

• Beogradska komora otvara svoje prve ispostave, preteče današnjih regionalnih privrednih komora, u Nišu i Velikom Bečkereku (Zrenjanin).

• Prvo sedište komore bilo je u Knez Mihailovoj ulici, u broju 41. Posle Prvog svetskog rata, sedište se seli u Jakšićevu 8, pa zatim u Siminu 15. 1934. godine seli se u novoizgrađenu zgradu na Kraljevom trgu 15 (sadašnji Studentski trg). 1938. deo uprave prelazi u novu zgradu u Resavsku 13, gde se PKS nalazi i danas.

• Nakon napada nacističke Nemačke na Jugoslaviju i početka okupacije, po naredbi kvislinške uprave 28. maja 1941. godine, sve komore na teritoriji Srbije potpale su pod zapovedništvo Vojnog okupacionog upravnika Srbije, generala nacističke vojske Trećeg rajha.

• Odlukom kvislinškog ministarskog saveta (vlade Milana Nedića), za predsednika Trgovinske komore postavljen je Čedomir Petrović, trgovac štofovima čija radnja je izgorela u bombardovanju 6. aprila.

• Tokom celog Drugog svetskog rata funkcionisao je „Međukomorski odbor“ koji je pokušavao da u uslovima okupacije koordinira zajednički rad. Po oslobođenju zemlje, osuđen je rad pod okupacijom, a najveći deo industrijalaca i trgovaca je izgubio svoj imetak kao „narodni neprijatelji“.

• 21. novembra 1944. grupa beogradskih trgovaca i ugostitelja moli nove vlasti da im dopusti da održe „zbor“ koji bi posvetili „palim drugovima“ u ratu. Inače, Naredbom o registrovanju radnji iz novembra 1944. komore su privremeno stavljene u funkciju koje su imale i pre rata.

Ovo niste znali o PKS

• Zgrada u kojoj se danas nalazi sedište PKS u Resavskoj ulici u Beogradu, zapravo sačinjena od dve zgrade: prva je sazidana 1938. za potrebe Trgovačke, Industrijske i Zanatske komore, dok je druga sazidana 1962. za potrebe novoosnovane PKS. One su veštim graditeljskim zahvatom povezane tako da je danas nemoguće uočiti da je reč o spojenim zgradama iz različitih epoha.

Fabrike radnicima, Komora uz Avrama

• Nakon Drugog svetskog rata sve fabrike, radnje i prodavnice na prostoru nove države Jugoslavije čiji su vlasnici bili predratni privrednici postaju „narodna imovina“, odnosno, državna svojina.

• I pored toga, nova vlast odlučuje da prizna predratni kontinuitet Zanatske komore 1949. kada donosi „Opšti zakon o zanatstvu“.

• Narodna skupština Srbije donela je 1954. godine Odluku o osnivanju Ugostiteljske, Poljoprivredne i Trgovinske komore.

• Zakonom o udruživanju i poslovnoj saradnji iz 1957. godine, osnivaju se granske komore i uvodi obavezno članstvo u njima. Dopunom Zakona iz 1960. godine država ponovo obavezuje sva preduzeća i privatne radnje na obavezno učlanjenje u komoru u oblasti u kojoj privređuju.

• Privredna komora Srbije (PKS) osnovana je u Beogradu 1962. Tada je dobila i pravo da predlaže nove privredne zakone neposredno Narodnoj skupštini Srbije.

• PKS 1994. godine staje uz tadašnjeg guvernera Dragoslava Avramovića kroz Deklaraciju o podršci Programu monetarne reforme kojim je zaustavljena nezabeležena inflacija iz 1993.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade