AHMET EGRLIĆ, KOMORA BIH: Investicije srpskih kompanija u BiH veće od milijardu evra

V. N.

31. 03. 2021. u 15:46

Ekonomska integracija regiona može da poveća BDP šest ekonomija Zapadnog Balkana 6,7 odsto, primenom Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište do 2024. godine, poručuje Ahmet Egrlić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, članice Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6).

АХМЕТ ЕГРЛИЋ, КОМОРА БИХ: Инвестиције српских компанија у БиХ веће од милијарду евра

Ahmet Egrlić, Komora BiH

CEFTA i Evropska unija su dva ključna tržišta ekonomija regiona Zapadnog Balkana. Koliko je značajna saradnja privrednika ilustruje činjenica da je Srbija treći najveći investitor u Bosni i Hercegovini sa dosadašnjim uloženim kapitalom koji premašuje milijardu evra, i drugi spoljnotrgovinski partner sa 12,97 odsto u trgovinskoj razmeni BiH prošle godine.

„Za razvoj bilateralne i regionalne saradnje BiH i Srbije u narednom periodu važne su mogućnosti koje nudi CEFTA region, i primena Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (2021-2024), kao odskočne daske za tržišta EU i sveta“, ističe Egrlić.

Privrede dve zemlje su prirodno upućene jedna na drugu, dodaje naš sagovornik. „Ostvaruju vrlo blisku i tradicionalno čvrstu saradnju, a kompanije pronalaze puteve za saradnju kako bilateralno, tako i na regionalnom nivou, i trećim tržištima“.

Srpske firme i brendovi prepoznati su na bosanskohercegovačkom tržištu. Privrednici sarađuju u agroindustrijskom, metaloprerađivačkom, hemijsko-farmaceutskom, energetskom, građevinskom sektoru... Potencijal se prepoznaje i u sferi IKT, kreativnoj industriji, turizmu...

Članice CEFTA uprkos svim nedostacima i slabostima kroz multilateralne sporazume o slobodnoj trgovini, iz godine u godinu povećavaju obim spoljnotrgovinske razmene.

„Nadamo se da će puna primena predviđenih mera za olakšavanje trgovine značajno smanjiti necarinske barijere i doprineti jednostavnijem i efikasnijem rešavanju trgovinskih problema i većoj povezanosti privrednika u regionu CEFTA“, kaže Egrlić.

Zaključuje da su ekonomije zapadnobalkanske šestorke, iako male, bogate potencijalima koji su u velikoj meri neiskorišćeni: „Zato je od zajedničkog interesa kvalitetna ali i intenzivnija promocija regiona kao jedinstvenog prostora za investiranje“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)