VOĆE, ŠTUCNE I SPOJNICE OD NEMAČKE DO UGANDE: Privrednici Rasine za devet godina utrostručili trgovinu

V.N.

30. 09. 2021. u 10:32

PRIVREDA Rasinskog okruga ostvarila je rast spoljnotrgovinske razmene u prvoj polovini ove godine za 45,8 odsto u odnosu na isti period 2020.

ВОЋЕ, ШТУЦНЕ И СПОЈНИЦЕ ОД НЕМАЧКЕ ДО УГАНДЕ: Привредници Расине за девет година утростручили трговину

Vladimir Raičević, "Marel", Foto Arhiva

Ukupna vrednost uvoza i izvoza bila je 331,7 miliona evra.

Da nije u pitanju samo aktuelna statistika, koja poredi period s početka pandemije 2020. „lokdaun“ i otežane uslove poslovanja sa polovinom ove godine, na kontinuiran rast poslovanja privrednika Rasinskog okruga ukazuju devetogodišnje cifre, za devet godina - tri puta uvećan spoljnotrgovinski bilans.

Prema oceni privrednika, ovakav pozitivan skor je rezultat kontinuiranog ulaganja u ljudske resurse, razvoj novih proizvoda i novu opremu. Uprkos potresima u poslovanju izazvanim pandemijom virusa korona, kompanije iz Brusa, Stalaća i Kruševca, Sweet Home, „Antić Kosta“, i „Marel“ uspešno posluju i izvoze svojih ruku delo.

Nemanja Miljković iz porodične kompanije Sweet home, koja se već 24 godine bavi proizvodnjom, preradom i izvozom poljoprivrednih proizvoda u Nemačku, Francusku, Belgiju i SAD, kaže da planiraju da prošire proizvodne i skladišne kapacitete za ajvar i zamrznute proizvode.

- Zbog nedostatka radne snage nismo mogli da prihvatimo nekoliko značajnih ugovora za plasman ajvara. U narednom periodu, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, fokusiraćemo se na rešavanje ovog problema - kaže Miljković.

Sweet Home, Stefan Miljković i Nemanja Miljković, Foto Arhiva

„Kablovi“ iz Kruševca u Mauricijusu

Prema podacima Regionalne privredne komore Rasinskog okruga vrednost izvezene robe u prvoj polovini ove godine iznosi 172,3 miliona evra. Izvoz je povećan za 36,5 odsto u odnosu na isti period 2020.

Firma „Marel“ iz Kruševca je proizvođač elektroenergetskog kablovskog pribora. Više od 80 odsto svojih proizvoda izvozi na sve kontinente u 67 zemlja. Od Novog Zelanda, Mauricijusa, Vijetnama, Ugande i Pakistana do Perua i Urugvaja. Vladimir Raičević, direktor  kompanije, ukazuje da su razvojne investicije ključne za povećanje izvoza i osvajanje novih tržišta.

- Radimo na akreditaciji laboratorije za elektrotehnička ispitivanja, razvoju novih proizvoda za nadzemne telekomunikacione mreže, i automatizaciji proizvodnih linija.

Ispitivanja i razvoj su ključ napretka, kako našeg privrednog društva, tako i šire zajednice u  Srbiji - poručuje Vladimir Raičević.

U robnoj razmeni Rasinskog okruga ostvaren je suficit u prvom polugodištu ove godine - 12,8 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosi 108 odsto.

Foto Arhiva

Recept za uspeh - porodica i stručan tim

PROIZVOĐAČ metalne galanterije za građevinarstvo „Antić Kosta“ iz Stalaća izvozi u 15 država. Svake godine, bez subvencija i pomoći države,  beleže rast između 30 i 40 odsto.

- Za uspešnu kompaniju prvenstveno je važna stabilna  porodica i stručan tim u kompaniji.

Pandemija korona virusa donela je poteškoće u poslovanju i nestabilnost na tržištu repromaterijala, ali, i pored toga firma je uspela da ostvari svoje planove - kaže Žarko Antić, direktor preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina