KAKO UZIMANJE KREDITA UTIČE NA POREZ NA DOBIT? Važni detalji o Zakonu o porezu na dohodak građana

Milan Trbojević, osnivač agencije "Knjiški moljac" i bloga ft1p.rs

30. 07. 2021. u 10:16

KAKO se posmatra dobijanje, odnosno, uzimanje kredita - da li je to prihod pa se dodaje na dosadašnje prihode i plaća porez?

КАКО УЗИМАЊЕ КРЕДИТА УТИЧЕ НА ПОРЕЗ НА ДОБИТ? Важни детаљи о Закону о порезу на доходак грађана

Foto Arhiva

Kada trošimo novac iz kredita kako se on posmatra?

Samo uzimanje kredita je, kao priliv novca koji dobijete od banke, i obaveza koju imate za vraćanje tog kredita i moramo ga vratiti banci inače će banka aktivirati garancije.

Dobijanje i isplata samog kredita je suštinski poreski neutralna, dobijate samo obavezu koju je potrebno vratiti. Međutim, kada vraćate kredit, plaćate i kamatu što je trošak koji umanjuje dobit firme, a samim tim i porez na dobit.

Suština je na šta će se potrošiti taj novac - to određuje da li će to biti trošak ili ne.

Ukoliko, recimo, kupimo materijal koji nam stoji u skladištu, to neće biti trošak, ali kada se matarijal upotrebi za pravljenje proizvoda koji će biti prodat, tada je taj materijal trošak.

Ko plaća porez na dobit?

Poreski obveznik koji plaća porez na dobit pravnih lica je privredno društvo ili preduzeće ili drugo pravno lice koje je osnovano radi obavljanja delatnosti kojom se stiče dobit. Poreski obveznik je i zadruga koja ostvaruje prihode prodajom proizvoda na tržištu ili vršenjem usluga uz naknadu, i drugo pravno lice koje nije osnovano radi ostvarivanja dobiti, već radi postizanja drugih ciljeva utvrđenih njegovim opštim aktima, ako ostvaruje prihode.

Ukoliko koristimo novac iz kredita za neku investiciju, na primer, kupimo mašinu, onda će samo deo novca biti trošak, to jest, amortizacija koja je zakonski propisana u procentima.

Primera radi, kupimo mašinu za 20.000 evra, samo 15 odsto od te vrednosti će biti trošak  amortizacije koji će uticati na smanjenje dobiti, a samim tim i uticati na smanjenje poreza na dobit. Naravno, i narednih godina će biti trošak amortizacije od 15 posto bez obzira na to što je novac isplaćen u prethodnoj godini za to. Ako novac koji smo dobili iz kredita, utrošimo za isplatu plata, plaćanje troškova struje, zakupa, i tekućeg poslovanja, onda će sve to biti trošak koji će uticati na smanjenje dobiti. Suština je, dakle, u tome, za šta će se novac koji je dobijen iz kredita upotrebiti. Time će se odrediti kakav uticaj kredit ima na porez na dobit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)